Navigate / search

Dag van de Kwaliteit 2012

Een rondje langs enkele workshopleiders levert tevreden reacties op.


Rutger Kips vertelde in zijn workshop over zijn lekenspreekuur voor dak- en thuislozen. Hij vertelde over het ontstaan en de werkzijze van zijn spreekuur. Die is gericht op onder andere empowerment, het bekrachtigen van mensen zodat ze leren voor hun rechten op te komen en kennis te verwerven. Rutger ging het gesprek aan over hoe zelfregie zou kunnen worden gestimuleerd. Doel hierbij is de kansen van deze tijd zo goed mogelijk te benutten. Na afloop zegt Rutger:

“Ik ben helemaal op, maar zeer voldaan. Het was een leuke dag. Een teken aan de wand dat mensen bleven praten na de workshop. Het was moeilijk op te houden en men vond het een interessant verhaal.”

Saskia Dubbelt behandelde in haar workshop samen met Peer van Hoof het thema voorlichting met ervaringskennis. Dit leverde soms schokkende verhalen op die aantonen dat er nog steeds sprake is van stigmatisering in de beeldvorming over psychiatrische patiënten. Zo zei een verpleegkundige bij de crisisdienst over een man die zwaar psychotisch was: “dat daar moet door de achterdeur”. Eens te meer een bewijs dat er nog veel werk te doen is op het gebied van beeldvorming rond psychiatrische ziektebeelden. Saskia blikt tevreden terug op de workshop:

“Het ging heel leuk en ontspannen. Iedereen kon zijn ei kwijt. De interactie met het publiek was zelfs zo goed dat een van de toehoorders zelf ook vrijwilliger bij De Kentering wilde worden. Ik heb ervan genoten om dit te doen. In het begin was het spannend, maar je spreekt vanuit je hart en dan valt de spanning weg.”

De leden van de Phoenixband verzorgden een interactieve workshop. Basgitarist Henk van den Berg is enthousiast: “Het ging heel erg goed. Er was een leuke interactie met het publiek. We hadden zelf al drie coupletten van een lied geschreven en het publiek maakte er nog eens vier bij. We gebruikten een bluesmelodie die paste bij het bereik van onze zangeres. Het is een mooi lied geworden en het publiek zong uit volle borst mee.” Drummer Job Schellekens vult aan:

“Onze eigen teksten dienden als inspiratiebron voor het publiek. Dat wist daardoor waarover het moest gaan. Het publiek kwam met steekwoorden of hele zinnen en die schreven we op een flap-over. Zo kwam het lied tot stand. We noemden het de zelfregieblues.”Een opname van het lied staat hieronder:


Ook Bram-Sieben Rosema en Marinke Stassen kijken met voldoening terug op hun workshop.  Marinke vertelde de achtergronden van de site www.keuzehulpen.nl, een site voor mensen met schizofrenie of psychose, opgezet door de patientenvereniging Anoiksis en het Trimbos – instituut. Bram legde aan de hand van een voorbeeldpatiënt uit hoe je op de website informatie kan vinden. Ook werd de mogelijkheid om voor een deelgebied de hulpvraag helder te krijgen uitgelegd. Dat kan je gebruiken in het contact met een hulpverlener of naaste. Tijdens de rondvraag met de groep kwamen onder andere de volgende vragen naar voren: “is de keuzehulp breder toepasbaar dan alleen voor schizofrenie”, “is het een idee om je eigen risicofactoren in te vullen (onder andere drugsgebruik) en dat er dan een soort alarmbel afgaat wanneer je te veel risico loopt” en “waarom de nadruk op schizofrenie en niet psychotische kwetsbaarheid/vatbaarheid in het algemeen”.

“Toen wij onze workshop startten, waren we positief verrast door de interesse ervoor. De interactie met de groep was goed en we kregen ook positieve reacties terug. Al met al een geslaagde Dag van de Kwaliteit voor ons, ook de andere onderdelen ervoeren we namelijk grotendeels als positief.”

Sander Alkemade vertelt over zijn workshop “Van Regie naar Zelfregie”:
Ik begon mijn workshop met best wat zenuwen, want ik had nog nooit een workshop gegeven. Ik had het met Corine Strausz wel goed voorbereid, dus begon ik de mensen op een beamer het promotiefilmpje te laten zien dat ik in 2011 met Wim van der Velden heb gemaakt. Met daarbij de vraag aan mensen wat er nodig is om zo’n filmpje te maken. Ik gaf aan dat er wel een globaal idee was om te filmen en dat er een script was voor de tekst, maar verder was het een simpel filmpje om te maken.
Toen liet ik een paar fragmenten zien van de speelfilm die we van de zomer hebben opgenomen. Doordat we met twee camera’s werkten en met apart geluid was dit een complexer project. Vooral de scene in zwart-wit waarbij onze actrice aan het spoor vastgemaakt zat sprak tot de verbeelding.
Om een dergelijke scene op te kunnen nemen heb je een goed voorbereid draaiboek nodig, wat ik aan iedereen liet zien. Vanuit het overzicht houden op filmopnamen, was het maar een kleine stap naar overzicht houden over je leven. Om mensen meer grip en overzicht over hun leven te geven introduceerde ik “Het Draaiboek van je Leven” en elke aanwezige kreeg daar een exemplaar van mee. Bezoekers kregen de mogelijkheid om hun leven uit te beelden in meer dan 10 levensgebieden. Een aantal van de pagina’s hebben we van tevoren laten ontwerpen, niet door designers, maar door gewone creatieve mensen, zodat elke lezer een goed beeld kreeg van wat er werd verwacht en wat er allemaal mogelijk was.

“De bezoekers gaven na afloop aan dat ze het naar hun zin hebben gehad en ik kreeg van de dagvoorzitter als dank een mooie bos bloemen. Het was dus een geslaagde workshop.”

Tekst: Waldemar


Al met al: geslaagde workshops op een dag om trots op te zijn!