Navigate / search

Nieuw onderzoek naar lot psychiatrische patiënten tijdens Duitse bezetting

Dat tijdens de Tweede Wereldoorlog veel psychiatrische patiënten in Duitsland werden vergast, is al langer bekend. Wat er met hen in Nederland gebeurde tijdens de bezetting, is minder bekend. Daarom kondigde het NIOD aan onderzoek te gaan doen naar de gevolgen van de Duitse bezetting voor mensen in psychiatrische instellingen. Het onderzoek wordt verricht in opdracht van de Stichting Vergeten Slachtoffers. Deze stichting probeert anonieme slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een gezicht te geven.

Nabestaanden zijn blij met dit nieuwe onderzoek. Onlangs werden in EenVandaag twee familieleden van psychiatrische patiënten die tijdens de bezetting zijn overleden geïnterviewd.

Hils Robbé vertelde dat zij nog steeds niet exact weet wat er met haar opa is gebeurd. Ook Marianne Veefkind weet niet wat het lot was van haar oudtante. Beide familieleden overleden tijdens de oorlog terwijl ze in Het Groot Graffel (een psychiatrische instelling) in Warnsveld zaten. Over de exacte doodsoorzaak is echter niets bekend. Hils Robbé vertelt dat haar opa werd verzwegen en dat ze niets over hem weet. Volgens haar werden zeker duizenden mensen, allemaal psychiatrische patiënten, door hetzelfde lot als haar opa getroffen, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Ook Marianne Veefkind verkeert in duisternis omtrent het lot van haar tante. Het enige dat ze wist, was dat haar tante “iets” mankeerde, dat ze in een psychiatrische instelling zat en dat ze jong is gestorven. Verder werd er nooit over haar gesproken in de familie.

Zowel Hils als Marianne hopen dat het nieuwe onderzoek meer duidelijkheid gaat scheppen over het lot van deze vergeten groep slachtoffers.

De hele reportage van EenVandaag is hier terug te kijken.

Geef een reactie

name*

email* (not published)

website