Navigate / search

Steeds meer ervaringsdeskundigen in ggz met hbo-diploma

Werknemers die hun eigen ervaringen met bijvoorbeeld depressie of psychose inzetten om lotgenoten te helpen, volgen hiervoor steeds vaker een hbo-opleiding.

Zo’n opleiding is gewenst bij veel ggz-organisaties omdat in 2020 de zorgverzekeraars de inzet van ervaringsdeskundigen gaan vergoeden. Op dit moment zijn er in Nederland drie hbo-opleidingen op dit gebied. Op mbo-niveau zijn al sinds 2004 opleidingen. De nieuwe Amsterdamse hbo-opleiding ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn duurt twee jaar in deeltijd. Studenten leren daar bijvoorbeeld hoe anderen te ondersteunen in hun herstel en wat de rol is van ervaringsdeskundigheid in de ggz en het welzijnswerk.

Carrièrekansen

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) wil dat ervaringsdeskundige per 2020 een officieel beroep wordt, waarbij de kosten gewoon worden gedeclareerd zoals bij andere beroepen in de zorg, ook om de wachttijden in de ggz terug te dringen. Ervaringsdeskundigen bleken vanaf de jaren negentig een toegevoegde waarde te hebben als begripvol hulpverlener en luisterend oor. Nu komen daar dus carrièrekansen bij. Momenteel zijn er zo’n tweeduizend ervaringsdeskundigen actief in de ggz, als vrijwilliger en betaald. De Vereniging van Ervaringsdeskundigen wil wel dat bij de professionalisering de betrokken deskundigen hun autonomie behouden en niet als goedkope krachten gebruikt worden om de krapte op de arbeidsmarkt op te vullen.

Bron: de Volkskrant, auteur Charlotte Huisman, 9 september 2019

 

Geef een reactie

name*

email* (not published)

website