Navigate / search

Waan-zinnig. Emancipatie van psychische diversiteit


 

Deze avond die start op 15 april rond 19.30 in LUX 6 is reeds geheel uitverkocht.

Bel De Kentering of er nog plaatsen vrijkomen op deze avond op het volgende telefoonnummer: 024 324 99 75.


Stemmen horen.

Wat betekent dat? Is het een symptoom van een psychische stoornis, zoals psychose of schizofrenie?

Is het een spirituele ervaring? Of is het iets wat hoort bij de psychische diversiteit van de mens?

Ervaringsdeskundige Robin Timmers, auteur en muzikant Vincent Swierstra en prof. Jim van Os delen hun blik op deze vragen.

Aansluitend kijken we naar de documentaire Crazywise.



Over de sprekers:

Robin Timmers (1976) hoort zelf sinds 2001 stemmen en houdt zich bezig met deze vragen. Vanuit het Steunpunt Stemmen Horen van RIBW Nijmegen & Rivierenland informeert en ondersteunt hij stemmenhoorders, naasten en hulpverleners.
Vorig jaar verscheen zijn boek Leren Omgaan met Stemmen Horen: Een op herstel en emancipatie gerichte benadering. Dit boek is gratis als pdf te downloaden op zijn de website www.omgaanmetstemmenhoren.nl

Muzikant en auteur Vincent Swierstra belandde op zijn 22e tijdens zijn studie Culturele Antropologie in een zware psychose. Hij pakte daarna de draad weer op en haalde in 2011 zijn bachelor aan de UvA. Zijn ervaringen verwerkte hij in zijn boek De Magiër: De Memoires van een Dwaas (2017). Tegelijk met het verschijnen ervan, ging de documentaire De Stemmen van Vincent in première.

Jim van Os is hoogleraar in de psychiatrische epidemiologie en de publieke ggz, lid van de KNAW en voorzitter van de Divisie Hersenen van UMC Utrecht.
Daarnaast is hij mede-oprichter van De Nieuwe GGZ en bestuurslid van Stichting PsychoseNet, twee brede bewegingen van hulpverleners en cliënten en tevens online communities.

Edwin ten Holte van de Raad van Bestuur van RIBW Nijmegen & Rivierenland verzorgt deze avond de moderatie.

Documentaire: Crazywise

Wijsheid of gekte? De traditionele wijsheid van inheemse culturen staat vaak in contrast met de hedendaagse westerse kijk op geestelijke gezondheid. Is ‘gekte’ een ziekte van het individu, een mogelijkheid tot groei en/of een symptoom van een gejaagde samenleving? Hoe gaan wij als maatschappij om met geestelijke kwetsbaarheid en wat kunnen we leren van mensen die hun eigen crisis getransformeerd hebben tot een positieve ervaring?

In Crazywise onderzoekt regisseur Phil Borges de moderne visie binnen de westerse geestelijke gezondheidszorg en de traditionele wijsheid van inheemse culturen, door interviews met psychiaters en psychologen, ervaringsdeskundigen en wetenschappers en het bezoeken van inheemse volkeren.


Dit programma wordt georganiseerd door RIBW Nijmegen & Rivierenland in samenwerking met LUX
en wordt mede gefinanci
erd door Stichting Weerklank, Enik Recovery College en De Kentering.

 


Geef een reactie

name*

email* (not published)

website