Navigate / search

ZEBRA: littekens en zomer

Afgelopen dinsdag hebben wij het met onze ZEBRA-gespreksgroep over littekens en zomer gehad. Iets wat vaak nog wel een beladen thema is, want ja, hoe ga je daarmee om? Draag je wel of geen ‘zomerse’ kleding? Weten mensen in je omgeving überhaupt wel van je zelfbeschadiging af? Allemaal vragen die voorbijkwamen. Maar ook waar je rekening mee houdt wanneer je wel zomerse kleding draagt en wat je wel of niet vertelt als mensen vragen stellen.

We hebben een goed, eerlijk en open gesprek gehad. Voor de meesten was het een thema wat nog best wel behoorlijk speelt. Omdat het best wel spannend is om je littekens zichtbaar te dragen. Vaak is het de reactie van de buitenwereld, of belangrijker nog: hoe reageert je eigen omgeving erop, wat het beladen maakt. Mensen die je aanstaren of kinderen die er eventueel van schrikken. Wat vertel je hen? Kun je het eventueel met een sterk of heroïsch verhaal als ik heb met een grote kat gevochten af, of vertel je hen toch wat er werkelijk gebeurd is? Daarnaast kwamen er ook voorbeelden om te wennen aan kleding met korte mouwen of broekspijpen. Zoals het langzaam oprollen van bijvoorbeeld mouwen, om zo zelf al te wennen aan het zichtbaar zijn van je littekens.

Verder was de rode lijn die door het hele gesprek heen liep: blijf bij jezelf. Wat voelt voor jou op dat moment goed om te doen en wat niet? Hoe ver durf jij zelf te gaan? Eerst in een bekende kring zomerse kleding dragen of gelijk in het diepe springen zodat de hele buitenwereld dat kan zien? Kortom, doe datgene wat voor jou op dat moment goed voelt. Durf je die sprong in het diepe nog niet aan dan is dat geen probleem. Alles op jouw tijd en in jouw tempo. Zolang jij je maar prettig voelt in de situatie.

Tot zo ver een samenvatting van onze laatste gespreksgroep. Volgende maand op 18 juni 2019 gaan we het hebben over de vakantie en hoe je daar mee omgaat als je dagelijkse ritme bijvoorbeeld wegvalt. Als dit een thema voor jou is, dan zien wij je graag bij onze gespreksgroep!

 

Geef een reactie

name*

email* (not published)

website