Navigate / search

ZEBRA-lotgenotengroep zelfbeschadiging: thema zelfbeeld

Tijdens onze laatste gespreksgroep hebben wij het thema zelfbeeld besproken. Het bepaalt voor een groot deel hoe we ons voelen en hoe we met onszelf omgaan. En ook een hele lastige vraag om te beantwoorden: ‘Hoe kijk je naar jezelf?’

Veelal kwamen de eisen die we aan onszelf stellen in het gesprek naar voren. Het blijkt dat ons zelfbeeld daar ook deels van afhangt en dat eigenlijk alleen perfectie goed genoeg is, alleen die 10 en absoluut geen 9 en liever nog een 10+. Kortom, we vragen het uiterste van onszelf, zonder duidelijk te weten waarom we de lat zo hoog leggen voor onszelf. Het is bijna gedoemd om te mislukken en ons zelfbeeld kan daardoor een duikvlucht omlaag maken, terwijl de zelfbeschadiging dan vaak de kop opsteekt.

Gelukkig hebben we het niet alleen over dit ‘zware’ onderwerp gehad en hebben we ook nog gekeken naar datgene waar we ons goed bij of door voelen. Dit was voor iedereen weer iets anders. Maar het mooie eraan was wel dat juist als we met datgene bezig zijn dat er dan ineens minder twijfels ontstaan, we daadwerkelijk ‘goed genoeg’ zijn, vol zelfvertrouwen, in onze kracht staan en zijn wie we zijn.

‘Ik ben wie ik ben, ik doe wat ik doe en dat is goed genoeg.’  

Op 16 april 2019 om 16.00 uur is er de volgende ZEBRA-lotgenotenmiddag bij De Kentering over Code rood. Hierbij staat centraal wat je doet als je in een crisis bent. Hoe reguleer je jezelf zonder dat je je beschadigt? Wat helpt wel wat helpt niet?

 

Geef een reactie

name*

email* (not published)

website