Anoiksis: schizofrenie wordt psychosegevoeligheidssyndroom

Anoiksis (belangenvereniging voor en door mensen met psychotische kwetsbaarheid) introduceert een nieuwe naam voor de ziekte schizofrenie: psychosegevoeligheidssyndroom
Met de oude naam kunnen dan meteen de daaraan klevende vooroordelen, de misleidende betekenis en het stigma overboord.

Schizofrenie is een beladen term met negatieve connotaties, omdat er nog altijd een beeld bestaat als zouden mensen met schizofrenie allemaal onbetrouwbare, gevaarlijke ‘gekken’ zijn. De term leidt daardoor tot stigma en zelfstigma. De samenleving drukt een negatief stempel op de mens met schizofrenie; die neemt de negatieve blauwdruk in zich op en creëert zo een negatief zelfbeeld. Behalve dat de term vooroordelen oproept, houdt deze ook misverstanden in stand, want schizofrenie betekent gespleten persoonlijkheid en is daarom een onjuiste benaming. Een gespleten persoonlijkheid is namelijk een heel andere stoornis en heeft niets te maken met wat we tot op heden schizofrenie noemen.

Motivering
Het bovenstaande was voor Anoiksis reden genoeg om te streven naar een nieuwe officiële benaming van wat tot nu toe schizofrenie genoemd wordt. Hierbij heeft Anoiksis gekozen voor de naam Psychosis Susceptibility Syndrome, in het Nederlands psychosegevoeligheidssyndroom (met het oog op het buitenland is gekozen voor de Engelse afkorting PSS). De motivering is als volgt. ‘Psychose’ vanwege het irreële van hallucinaties en waanideeën. ‘Gevoeligheid’ omdat patiënten niet per se voortdurend psychotisch zijn. ‘Syndroom’ omdat dit woord de negatieve en cognitieve symptomen omvat die ook bij de ziekte horen. Negatieve symptomen zijn bijvoorbeeld verlies van gevoel en gebrek aan energie. Cognitieve symptomen zijn bijvoorbeeld problemen met de concentratie en het geheugen, of een kleiner probleemoplossend vermogen.

Promoten
De nieuwe naam is binnen Anoiksis ontstaan in correspondentie sinds 2009 met de American Psychiatric Association. De Wereld Gezondheidsraad is benaderd met het verzoek de nieuwe naam te erkennen. Momenteel is de naam nog niet nationaal of internationaal erkend. Anoiksis heeft de naam PSS gepromoot tijdens de Week van de Psychiatrie, 18-24 maart 2013. Daarnaast zet zij oprechte zelfportretten in en realistische beschrijvingen van wat leven met schizofrenie inhoudt. Doel is meer kennis over en begrip van ‘voorheen schizofrenie’ (nu PSS) bij het algemene publiek.

Stigma
Zoals Shakespeare schreef: “A rose by any other name would smell as sweet” (Romeo and Juliet, 1591/1596).
Om het stigma en zelfstigma te verminderen moet de naamsverandering begeleid worden door adequate voorlichting, zodat PSS bekend wordt op basis van feiten in plaats van vooroordelen over de aandoening. In Japan is dat vanaf 1993 ook zo gedaan wat in 2002 leidde tot een officiële naamsverandering. Daar koos de Associatie van Psychiatrie en Neurologie voor de term integratiedysregulatiesyndroom in plaats van schizofrenie. Misverstanden en vooroordelen verdwenen grotendeels en patiënten konden de diagnose makkelijker accepteren. Precies datgene waar Anoiksis in Nederland en internationaal op mikt.

(Oorspronkelijke datum van publicatie op website De Kentering: 26 maart 2013. Bron: Anoiksis, zie verder www.anoiksis.nl

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top