Navigate / search

Landelijke Dag VMDB op 15 december

Op 15 december organiseert VMDB haar Landelijke Dag. Thema is: Mijn verhaal, over de kracht van ervaringsverhalen. Na de ontvangst met koffie en thee vanaf 13.00 uur geven drie mensen hun ervaringsverhaal op eigen wijze vorm. Chris Nijboer bijt het spits af. Zij is moeder, geliefde en gepromoveerd gezondheidswetenschapper en werkt als zelfstandig onderzoeker, trainer en verbinder op het gebied van ervaringsdeskundigheid, herstel en gezondheidsbevordering. Na een verblijf in de isoleercel door een tweede psychose, benut ze haar cliëntervaring samen met haar professionele ervaringen. Zo doet ze vanuit haar bedrijf ChrisFit onderzoek naar de aanpak van personen met verward gedrag bij de GGD Amsterdam en naar de professionalisering van ervaringsdeskundigheid. Ze ontwikkelde mede de training ‘Het eigen verhaal schrijven en presenteren’. In opdracht van MIND ontwikkelde ze de workshop ‘Goede zorg. Hoe doe jij dat?’ voor hulpverleners. Naast vele publicaties staat zij geregeld op het podium om haar verhaal te vertellen. Op deze Landelijke Dag vertelt ze het verhaal ‘Zoals het klokje thuis tikt’. Hierin beschrijft ze twee dagen uit haar leven, een dag in lethargie en een uitbundige dag, zoals zij deze beleeft. Misschien tikt het klokje ook zo bij u en herkent u dingen. Hopelijk biedt haar inspirerende verhaal openheid en brengt het meer begrip, sympathie en minder vooroordelen.

Waanzinnig

Het tweede verhaal wordt verteld door schrijfster, journaliste en historica Fleur van der Bij. Zij verloor op 15-jarige leeftijd haar jongere zusje bij een verkeersongeval. Hierna pakte ze haar puberleven op alsof er niets gebeurd was. Dertien jaar later volgde voor haar de klap. Reizend langs de Nijl in Soedan en Ethiopië werd ze geconfronteerd met zichzelf en haar verleden. Haar onverwerkte trauma openbaarde zich letterlijk op een waanzinnige manier: een bipolaire stoornis met psychotische episodes. Daarover schreef zij het boek: ‘De Nijl in mij’, dat lovende recensies ontving. Een ontdekkingsreis naar het hart van de waanzin. Op de Landelijke Dag zal zij vertellen over haar boek en hoe zijn al schrijvende weer grip op haar leven en bipolaire stoornis kreeg. Van der Bij publiceerde onder meer in het  Dagblad van het Noorden. Voor de Europese organisatie voor cultureel erfgoed CHAIN organiseerde ze historische studiereizen. Op het internationale kantoor van postercollectief Loesje werkte ze als creatief activiste.

Voorvechter

Het derde en afsluitende verhaal wordt vormgegeven door een optreden van Emily Maguire. Ze omschrijft zichzelf als singer-songwriter, componist, dichter, bespeler van diverse instrumenten en voorvechter voor psychische gezondheid. Op haar 16e werd ze geveld door een depressie, later gevolgd door hele heftige zenuwpijnen. Op haar 23e kreeg ze een psychose en werd bij haar de diagnose bipolaire stoornis gesteld. Ze heeft zichzelf leren gitaarspelen en schrijft liedjes en gedichten over haar ervaringen.

Van 17.00-18.00 uur wordt de dag met een hapje en een drankje afgesloten.

Praktische informatie: Bijeenkomst: Landelijke Dag VMDB

Datum: 15 december 2018

Locatie: Het Oude Magazijn, Terrein ‘de Wagenwerkplaats’, Soesterweg 310F, 3812 BH Amersfoort

Aanmelden: Via dit aanmeldingsformulier. Aanmelden is verplicht. Het aantal beschikbare plaatsen is gemaximeerd, dus vol is vol. Wij verzoeken ook alle vrijwilligers om zich aan te melden.

Kosten: Geen. Een bijdrage aan de collectebus wordt zeer op prijs gesteld. Catering wordt aangeboden door de VMDB en is dus voor de bezoekers gratis.

 

Geef een reactie

name*

email* (not published)

website