Navigate / search

Condoleanceregister – In memoriam: Bert Arts

Bert Arts – Eén van de oprichters van de Kentering en een groot voorvechter van de belangen van GGz-clienten!
Bert Arts – Eén van de oprichters van de Kentering en een groot voorvechter van de belangen van GGz-clienten!

In de nacht van vrijdag 4 maart op zaterdag 5 maart jongstleden is Bert Arts overleden. Bert was een van de oprichters van De Kentering en een groot voorvechter van de belangen van GGz-cliënten.

Bert werd geboren op 9 maart 1955 in Nijmegen. Hij zat tijdens zijn jeugd op een jongensinternaat en doorliep de lerarenopleiding. Nadat hij voor het eerst werd opgenomen, gaf hij nog enige tijd les. Toen het docentschap te zwaar werd, besloot Bert zich in te zetten voor mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven. Hij werd fervent voorvechter van de belangen van GGz-cliënten. Eerst in het platform voor chronisch zieken en gehandicapten, later als oprichter van het Basisberaad en De Kentering. Met deze organisaties wilde Bert een vuist maken tegen misstanden in de psychiatrie.

Bert was niet alleen bevlogen en strijdbaar als het ging om maatschappelijke misstanden, maar kon ook goed relativeren. Hij had veel humor, hield van zijn club NEC en van gedichten schrijven.

Wij wensen zijn familie veel sterkte toe.

Schrijf hieronder een condoleance!

Attentie:

 • In de uitnodiging van de familie staat dat er op dinsdagavondtussen 19.00 en 20.00 uur afscheid genomen kan worden in Groesbeek. Dat is

  echter veranderd. Dat moet zijn: Barbara Dela Uitvaartcentrum, Burg. Daleslaan

  27, 6532 FL Nijmegen.  Tijdstip blijft hetzelfde.

 • De Boskapel, waar de uitvaartdienst plaatsvindt, ligt aan de Graafseweg 276 in Nijmegen  (dus niet 72, wat in de uitnodiging

  staat).

 • Na de uitvaartdienst in de Boskapel op woensdag, nodigt de familie iedereen uit om iets te komen drinken en na te praten bij De Kentering, Limoslaan 10,

  6523 RZ Nijmegen (route: zie website www.dekentering.info)

Reacties

Maria
Beantwoorden

Vandaag Dag van de Kwaliteit 2012. Alweer ruim 20 maanden verder………………….Dag, Bert !

Astrid Verstegen
Beantwoorden

Lieve Bert,

Geschrokken van je snelle overgaan… Dankbaar je gekend te hebben, voor alles dat je gedaan hebt met passie en overtuiging. Ik had zo een enorme bewondering voor je. Je was de winnaar van de grote Nutsquiz op ons 20-jarige jubileum. Daar zijn nog erg mooie professionele foto’s van je genomen, mocht de familie die graag zien, neem even contact op. Sterkte aan al je dierbaren.

Groetje, Astrid

Evert
Beantwoorden

Hallo Astrid,

Ik ben Berts (naast oudere) broer en zou de fto’s waar jij over spreekt heel graag zien.

Dilia, Peter, Clemens en Myrthe
Beantwoorden

Lieve Bert,
Veel te vroeg en veel te plotseling overleden, je laat een grote leegte bij veel mensen na. Het was een groot voorrecht om je gekend te hebben! Bedankt voor al je betrokkenheid, inzet en belangstelling!

Evert
Beantwoorden

Bert is bijna 56 jaar mijn bijzondere broer geweest, en dat blijft hij.
Sterker nog, de afgelopen week, waarin niet zijn geest maar wel zijn lichaam het zo onverwacht moest opgeven, is hij alleen nog maar meer bijzonder voor mij geworden.

Bert’s leven was, vooral op jongere leeftijd, niet gemakkelijk. Niet voor hem, noch voor zijn familie en degenen die nauw met hem te maken hadden.

Waren er hele moeilijke periodes met veel vertwijfeling en verwarring. Maar ook vele goede jaren. Vooral de laatste jaren was Bert steeds meer en vaker in balans, en kon hij intens genieten van het leven en de mensen.

Bert heeft heel snel afscheid moeten nemen van zijn familie en de vele, vele vrienden die hij had. Helaas is het hem niet gegund om van een ieder die hem dierbaar was nog persoonlijk afscheid te nemen, hij had daar zo graag nog wat meer tijd voor gehad.

Maar die week voor zijn dood, de voorbereiding voor zijn afscheidsviering “Bert’s dag van de kwaliteit”, de viering zelf, het samenzijn na zijn begrafenis bij de Kentering, en hetgeen mensen/instanties naar aanleiding van zijn afscheid nog willen gaan doen, heeft een niet met woorden uit te drukken diepe indruk bij mij achtergelaten.

Ook deze website, die getuigt van, en met zoveel respect voor Bert en zijn familie is gemaakt, en die zodra daar aanleiding toe was werd aangepast aan de laatste stand van zaken, geweldig.

Waarvoor ik een ieder, ik noem geen namen want ik wil niemand vergeten, zo ontzettend dankbaar ben. Het maakt zoveel bij me los, maar het sterkt me ook enorm bij het accepteren en het draagbaar maken van het verlies.

Het is “Als een warme deken” om te ervaren dat Bert, ondanks, of misschien wel dankzij zijn eigen problemen, voor zoveel mensen zoveel heeft kunnen en mogen betekenen. En dat hij daarvoor ook zo enorm wordt gewaardeerd.

Graag wil ik een ieder die Bert’s leven en afscheid heeft gekleurd, of wiens leven door Bert’s inzet wat meer kleur heeft gekregen, uit het diepst van mijn hart bedanken.

En ik hoop, hoewel Bert onvervangbaar is, dat er voor “zijn mensen” waarvoor Bert zich zo vol passie en volhardendheid heeft ingezet, snel opvolging wordt gevonden.

Bert, ook ik ben enorm trots op je. Je hebt een weliswaar veel te kort, maar anderzijds enorm waardevol en intensief leven geleid, dat bij mij, en ongetwijfeld vele anderen, uiterst goede en dankbare herinneringen achterlaat om te koesteren.

Rust, verenigd met papa en mama, en hogelijk verdiend, nu maar lekker uit in vrede.

Voor altijd in mijn hart.

Joke Stoffelen
Beantwoorden

Wat een verlies! Wat plotseling! Bert was echt een voorman voor de GGz-cliënten in Nijmegen én verre omgeving. Vol energie en gedrevenheid bracht hij telkens weer de mensen om wie het gaat onder de aandacht van beleidsmakers, gemeenteraadsleden, Wmo-raden, ondersteuningsorganisaties en ‘gewone’ burgers. Altijd mochten we een beroep op hem doen! Met ontroering kijk ik terug naar foto’s van hem in onze Armoedekrant: bijzondere foto’s van een bijzondere man.

Yvonne
Beantwoorden

ik kende je niet zo goed maar ben naar de dienst in de boskapel geweest en weet door ervaring dat je je geweldig inzette voor je medemens Bert, hoop dat er ook een delegatie van de Gemeente Nijmegen aanwezig was bij de dienst(heb zelf niemand gezien jammer genoeg, heb je zeker wel verdiend). Rust amigo. Het was een prachtige eerlijke bijeenkomst, je had veel erg veel echte vrienden.

Renée Smulders
Beantwoorden

Je was een oase van rust, warmte en vriendschap in onze woelige wereld.
“Dag meisje” zei je de laatste keer dat ik je zag.
Dag jongen, het ga je goed.

Corrie en Geert Dolman-van Helvoort
Beantwoorden

Beste Neven, Nicht en verdere familie,
langs deze, wat onpersoonlijke weg, willen wij jullie van harte ons medeleven betuigen met het zo vroege en plotselinge verlies van jullie broer, zwager en oom.
Wij wensen jullie veel sterkte voor de komende tijd.

jaap meeuwsen
Beantwoorden

wij liepen hand in hand kameraad

Vincent van Dongen
Beantwoorden

Companheiro, we zullen je missen!

Bert, je bent onvervangbaar. Zoveel kennis, zoveel passie, zoveel kracht als jij in je had. Je stond aan de wieg van de cliëntenbeweging hier in Nijmegen en bent in mijn ogen altijd één van de allergrootste boegbeelden ervan geweest. Mijn voorbeeld, mijn leermeester, mijn maatje. Het zal zwaar worden zonder jou door te gaan, maar we zullen in De Kentering jouw geest levend houden, al dragen we jouw lichaam vandaag naar zijn laatste rustplaats. Het is een grote eer voor me jou gekend te hebben.

Veel sterkte ook voor je zus, vijf broers en andere familie en dank aan hen dat ze de cliënten en de belangenbehartigers onder hen ook de ruimte bieden een gelijkwaardige rol te geven in jouw afscheid. Daarmee de gelijkwaardigheid en mondigheid waar jij voor stond zelf ook uitdragend. Ze mogen trots op je zijn.

Je laat geen kinderen na, maar in jouw rol als ‘grote roerganger van het Basisberaad’ was je als een vader voor mij en De Kentering leeft voort als jouw geestelijk kind.

Companeiro, we gaan je missen.

Vincent van Dongen, De Kentering Basisberaad.

Moniek Wiedijk
Beantwoorden

Bert was een goed mens met een groot hart.

Sandra Sennef
Beantwoorden

Beste Bert,
Ik kende je pas zo’n 2 jaar en heb je leren kennen als een bevlogen, doelgericht, intelligent, humorvol mens. Zeer geschokt ben ik van jouw plotselinge overlijden. De eerst volgende clientenraadbijeenkomst met de gemeente Nijmegen zal geheel anders zijn. Jij wist daar altijd je woordje te houden en op te komen voor de belangen van mensen aan de rand van onze samenleving, je was vasthoudend en vastberaden, geen kip zonder kop, maar je wist wat je zei. Wat zullen we je missen, Maurice beschrijft dit perfect, jij als de belangenbehartiger pur sang!
Ik wens jouw familie, maar ook alle medewerkers van de Kentering veel sterkte met dit verlies.

Patricia Brouwer
Beantwoorden

Beste Bert,
Wat een schrik om te moeten vernemen dat je niet meer onder ons bent.
Je was een bijzondere man met eigen ideeen over de clientenbeweging in de GGZ.
In mijn ogen iemand met zoveel passie voor het werk, waar menig mens nog van kan leren.
Je hebt duidelijk je leven geleefd en mag nu met trots uit gaan rusten.

Rust zacht Bert!

Gegroet,
Patricia Brouwer
mede namens Cliëntenraad RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

Ton en Fien de Ruiter
Beantwoorden

Dag Bert en Goede reis jongen .
We zullen je missen op je rode fiets ,
in onze straat .
We wensen familie heel veel sterkte toe.

Maurice Custers
Beantwoorden

Dag Bert. Belangenbehartiger pur sang. Onlangs hebben we op de daklozendag nog van je kunnen genieten. Dat zal me bijblijven en ik zal je missen

Hans Goeman
Beantwoorden

Vaak heb ik Bert de afgelopen 25 jaar ontmoet. Vanaf het begin werd ik getroffen door zijn gedrevenheid. Als Bert iets had bedacht, tot een conclusie was gekomen dan liet hij niet af om je van zijn gelijk te overtuigen. En gelijk had hij vaak. Ik herinner me nog goed de begindagen van de St Clientinitiatieven, hoe lastig het voor hem was om er bij de notaris doorheen te komen. De laatste keer dat ik hem lang gesproken heb was op een trip naar Den Haag: de dag van de langdurende zorg. Beiden zouden we daar spreken: hij als representant van de cliënten, ik als bestuurslid van GGZ-Nederland. Hij was een meester in het hanteren van die verschillende posities en relaties. Ik zal op die manier hem in mijn herinnering bewaren.

Mieke Biemond
Beantwoorden

Beste Bert,

Dank voor je jarenlange inzet voor de clientenbeweging, je was uitgesproken en tegelijkertijd zo zachtaardig. Ik schrik van je plotselinge overlijden. Veel sterkte voor je familie en vrieden.

Rust in vrede,

Mieke Biemond

Trees Gribling
Beantwoorden

Dag Bert,
Geschokt maar ook met veel dankbaarheid dat ik je heb mogen kennen, heb ik vernomen dat je er niet meer bent.Dank je wel lieve Bert. Zal nog veel aan je denken.
Rust maar uit.
Trees

Dave
Beantwoorden

Verdomme, ik had niet gehoord dat je ziek was en nu ben je dood. Onwerkelijk zag ik vandaag dat bericht. Ik zal je missen.
Adios amigo’s zoals je altijd zei. Adios amigo, Bert, rust in vrede.

Trudy van den Boogaard-de Jong
Beantwoorden

Bert rust zacht, goede reis, groetjes voor je vader moeder en andere familieleden

Job
Beantwoorden

Rip Bert, het ga je goed.

Geef een reactie

name*

email* (not published)

website