Navigate / search

Thuisblijven tijdens de coronacrisis: hoe pak je dit aan?

Een hoop mensen zitten deze dagen veel thuis. Voor iedereen is dit lastig, maar zeker als je een psychische kwetsbaarheid hebt. Dagactiviteitencentra zijn gesloten, hulpverleners moeten soms afspraken afzeggen en sociale contacten staan op een lager pitje.  Wat kun je doen om de dagen door te komen en je minder eenzaam te voelen?

Het belangrijkste is om, zo goed en kwaad als dat kan, toch je gewone dagstructuur aan te houden. De verleiding is er om later uit bed te komen en uit te slapen, maar probeer toch op je normale tijd op te staan. Ga douchen, poets je tanden en trek je kleren aan – loop niet de hele dag in je pyjama of ochtendjas rond. Doe net alsof het een gewone dag is. Ga ook niet de hele dag verbrassen met Netflix of gamen.

Betrokken

Als je (vrijwilligers)werk doet of dagactiviteiten hebt, probeer dit dan zoveel mogelijk thuis te doen. Met alle digitale middelen die er tegenwoordig zijn, kun je daarmee een heel eind komen: tekstverwerken, mailen, bellen, appen, skypen/facetimen om contact te houden met collega’s, et cetera. Ook als je creatieve hobby’s hebt, zoals tekenen of muziek maken, probeer hier dan thuis mee door te gaan. Sommige organisaties, zoals het Hobbycentrum Nijmegen Oost, vragen bezoekers om foto’s te maken van werken die ze thuis hebben gemaakt, en ze plaatsen die foto’s vervolgens op hun website en sociale media. Hierdoor kun je je toch een beetje betrokken blijven voelen.

Natuurlijk blijft het ook belangrijk om in beweging te blijven en buiten te komen – mits je natuurlijk groepen mensen mijdt en niet ziek bent. Zeker als je veel thuis zit is de kans groot dat je minder beweegt of sport, dus ga daarom af te toe een eindje wandelen, hardlopen, fietsen, of de hond uitlaten.

Contact

Ook belangrijk is om contact te houden met andere mensen. Dit is nu lastig, omdat de overheid aanraadt om aan ‘sociale onthouding’ te doen, maar hiermee wordt vooral bedoeld om fysiek afstand te houden van mensen. Natuurlijk kun je wel contact hebben met anderen, ook in levende lijve, mits je genoeg afstand houdt (minstens anderhalve meter), groepen mijdt en geen handen schudt of andere vormen van fysiek contact hebt. Als je ziek bent, blijf dan uiteraard wel thuis!

Mocht je weinig sociale contacten hebben, of ben je volledig afhankelijk van je contacten van bijvoorbeeld je dagactiviteitencentrum of hulpverlener, neem dan eens een kijkje op de website van MIND. Zij hebben een speciale coronapagina in het leven geroepen, waarop allerlei initiatieven staan om in contact te blijven met anderen. Denk aan een telefonische hulplijn, een dagelijkse livestream en een speciale app.

Ook de Nijmeegse welzijnsorganisatie Bindkracht10 heeft een website gemaakt waarop praktische hulp en ondersteuning wordt aangeboden.

Stress

En tot slot: ga niet de hele dag het nieuws over de coronacrisis volgen, zeker niet op sociale media. Hoewel het natuurlijk belangrijk is om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, kan het nieuws volgen ook ervoor zorgen dat je nog meer druk gaat maken en meer stress krijgt. Zeker op sociale media zitten veel onheilsprofeten en mensen die onzinberichten verspreiden. Kijk daarom bij voorkeur één keer per dag het journaal en doseer of mijd het overig nieuws.

Succes!

 

Geef een reactie

name*

email* (not published)

website