Navigate / search

Wajong vereenvoudigd

Onlangs is de Tweede Kamer akkoord gegaan met het nieuwe wetsvoorstel van de Wajong. De nieuwe wet moet het makkelijker maken voor jonggehandicapten om geld bij te verdienen naast hun uitkering. Daarnaast wordt de Wajong vereenvoudigd door verschillende Wajong-regelingen bij elkaar te voegen. Nu zijn er nog drie verschillende regimes met elk hun eigen regels.

Eén van de nieuwe regels is dat elke Wajongere die werkt, altijd minimaal hetzelfde inkomen heeft als iemand zonder Wajong met hetzelfde aantal uren werk. Ook mogen mensen die arbeidsongeschikt zijn, minder dan 20% arbeidsvermogen hebben en toch een klein beetje werken 30 eurocent van van iedere verdiende euro houden.

Het wetsvoorstel leidde ook tot kritiek, vooral onder jonggehandicapten zelf. Wajongeren zouden onder het nieuwe wetsvoorstel nooit meer dan het minimumloon kunnen verdienen, ook als zij hoogopgeleid zijn. Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA stelden daarom een versoepeling van het wetsvoorstel voor, waardoor een kleine groep mensen toch boven het minimumloon uit kan komen. Het gaat daarbij om jonggehandicapten die relatief veel uren werken en een hoog functieloon hebben.

De meeste nieuwe regels gaan in de eerste helft van 2020 in.

Geef een reactie

name*

email* (not published)

website