Daten met autisme: Love on the Spectrum

Onlangs is op Netflix een nieuwe datingserie verschenen: Love on the Spectrum. Hierin
worden mensen met autisme gevolgd die op zoek zijn naar de ware liefde. Daarmee is de serie
vergelijkbaar met al langer bestaande series als The (Un)dateables en First Dates.

Love on the Spectrum behandelt de hoofdpersonen met respect; meer nog dan in vergelijkbare
series. Dat neemt niet weg dat er ook veel geestige scènes in Love on the Spectrum zitten. Zo is Michael – die nog nooit een relatie heeft gehad – ervan overtuigd dat hij ooit een vrouw zal krijgen en heeft daarbij al een complete bullet list in gedachten van waar zijn toekomstige echtgenote aan moet voldoen. Maar in de praktijk blijkt het daten hem zwaar te vallen: hij overvalt zijn eerste date met zoveel vragen dat ze halverwege afhaakt en overprikkeld naar huis gaat. Zijn tweede date – waarbij een cosplay-evenement wordt bezocht – gaat overigens een stuk beter. 

Wat opvalt is er de nodige verschillen zijn tussen de deelnemers als het aankomt op date- en
liefdeservaring. Sommige deelnemers moeten tot in de kleinste details worden geïnstrueerd – hoe verwelkom je een date in een restaurant, waarover praat je – terwijl andere deelnemers al een tijdje een relatie hebben of zelfs samenwonen. 

Wat ook opvalt aan de deelnemers die al een relatie hebben, is dat zij allemaal een partner hebben die ook in het spectrum zit. Mooi om te zien is hoeveel geduld ze met elkaar hebben en begrip tonen voor elkaars makken. Ook de vrijgezelle deelnemers hebben vooral dates met lotgenoten. Toeval of niet? Feit is wel dat het onderlinge begrip groter lijkt te zijn tussen mensen met dezelfde achtergrond. 

Voor wie houdt van The (Un)dateables en vergelijkbare series, is Love on the Spectrum
absoluut een aanrader.

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top