De Zwarte Hond mag er gewoon zijn

In de afgelopen jaren heeft Peter Oostelbos (68) met succes de training Leer je depressie kennen gegeven, gebaseerd op zijn boek De kracht van depressie. Hij geeft lezingen, gastcolleges en masterclasses over depressie: voor universiteiten, scholen en zorginstellingen. Als ervaringsdeskundige is hij verbonden aan een aantal wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s. Voor mensen met een depressie biedt hij coaching, trainingen en supportgroepen. Het is zijn missie om het hebben van een depressie meer bespreekbaar te maken en de taboes eraf te halen.

Oostelbos laat weten: “Door mijn eigen doorgaande ontwikkeling in de afgelopen jaren ben ik toe aan een vervolg, een volgende stap die verder en dieper gaat. Met enige trots presenteer ik mijn nieuwe training en bijbehorend beeldmerk, Ontmoet je depressie.

De centrale vraag in deze training is: ‘Hoe verhoud ik me tot de (mijn) depressie?’ Of, anders gezegd, wat is je relatie tot die Zwarte Hond? Want of je het nu wilt of niet, je hebt er per definitie een relatie mee. Ben je bereid om hem in de ogen te kijken en een gesprek aan te gaan?”

Oostelbos zegt verder: “Ik ben steeds meer tot het inzicht gekomen dat deze vragen cruciaal zijn in het proces naar begrijpen, leren omgaan met, leren van, herstel en zelfs acceptatie. Dit alles kan leiden tot de regie over je eigen leven terugnemen waarbij De Zwarte Hond niet weg moet, maar er gewoon mag zijn. Hij heeft je immers ook heel veel gebracht!”

We leggen Oostelbos enige vragen voor.

Heeft u deze training zelf ontwikkeld? Heeft u bepaalde inspiratiebronnen (gehad)?

– Ja, de training heb ik helemaal zelf ontwikkeld. De belangrijkste inspiratiebron ben ik zelf, mijn leven met depressie. Ik heb een intense persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt door het onderzoek aan te gaan naar mijn depressie. Dat onderzoek gaat nog steeds door. Het heeft veel inzichten opgeleverd en transformaties veroorzaakt. Daardoor heb ik mezelf én de depressie steeds beter leren kennen en leren accepteren. Hierover heb ik een boek geschreven, De kracht van depressie. Ook dit boek is steeds weer een inspiratiebron voor mij.

Wat maakt deze training anders dan bestaande trainingen of cursussen en wat is de meerwaarde, waarom zou men deze training moeten volgen?

– Mijn benadering van de depressie is totaal anders dan zoals er in de reguliere ggz naar wordt gekeken. Daar is het een diagnose volgens de DSM-5 en worden pillen en therapie voorgeschreven als behandeling. Veel verder dan de diagnose wordt niet gekeken. Ik kijk wel verder. Ik plaats de depressie in de context van het totale leven, en dan zie ik heel vaak dat de depressie een reactie is op een situatie op jonge leeftijd. Ik noem dat een patroon. Vervolgens ga ik kijken wat de relatie met de depressie is.

U zegt dat het gaat om de relatie die iemand heeft met zijn of haar depressie. Welke relaties kun je zoal hebben met een depressie?

– Verschillende. Wat veel voorkomt en heel begrijpelijk is, is het ontkennen dat er een relatie is. Dat kun je een tijdje volhouden, het zal je echter niet verder helpen.

Wat ook veel voorkomt, is dat de depressie weg moet. Ook dat is begrijpelijk. Dit is dan een vechtrelatie, die bij voorbaat niet gewonnen kan worden. De depressie is immers sterker.

Als je het bestaan van de relatie erkent, kun je gaan onderzoeken hoe die relatie is. Dan is er een onderzoeksrelatie, is er uitwisseling mogelijk. Dit kan uiteindelijk leiden tot gedogen en dan tot acceptatie. Dan volgt de leerrelatie. Wat heeft de depressie mij te vertellen? De depressie wordt een leraar. Daarna zijn er nog meer stappen mogelijk, zoals de compassierelatie. Deze betekent dat er wederzijdse compassie is naar elkaar. De ander mag er zijn, hoeft niet weg, mag aandacht vragen en krijgen. Respect, begrip en acceptatie zijn sleutelwoorden.

De depressie heeft voor mij een signaalfunctie. Als de eerste tekenen van een depressie zich aandienen, moet ik niet naar de depressie kijken en daar iets aan proberen te doen, maar moet ik naar mijzelf en naar mijn omgeving kijken. Daar is iets aan de hand dat om aandacht vraagt. Als ik dat negeer, zal de depressie sterker worden om mij te doen laten inzien dat ik iets te doen heb.

Wat kan de relatie met een depressie iemand geven?

– Heel veel. Hierboven heb ik al iets gezegd. Ik heb mezelf veel beter leren kennen en leren accepteren. Mijn leven is voller en rijker geworden. Wie ik nu ben is niet ondanks, maar dankzij de depressie. Dus, dank je wel, depressie!

Welke rol speelt De Zwarte Hond?

– Het is natuurlijk een metafoor. Winston Churchill was ook depressief, en hij heeft als eerste zijn depressie ‘The Black Dog’ genoemd. In de training gaan we werken met de metafoor in de vorm van een hele grote zwarte pluche hond. Daarmee wordt De Zwarte Hond iets concreets en zelfs tastbaar.

De training start op 1 oktober 2022, telt 6 dagen tot half december, vindt plaats in Bilthoven en kost € 695,-. Meer informatie vind je op
dehartenboom.nl/training-ontmoet-je-depressie/.

Reageer op dit artikel

Scroll to Top