Oriëntatiecursus Ervaringsdeskundigheid – Groep 1

Datum

01 dec 2022 - 01 mrt 2023
Expired!

Tijd

10:00 - 13:00

Tijdens de Oriëntatiecursus Ervaringsdeskundigheid (voorheen Wijzer Werken met Ervaring, WWmE) leer je om op een andere manier betekenis te geven aan je persoonlijke ervaringen: van je eigen ervaringen ga je naar ervaringskennis en zo bouw je aan jouw ervaringsdeskundigheid.

De cursus biedt een gedegen basis van theorie en de praktijk van herstel-ondersteunend werken en herstel-ondersteunende zorg. Onderwerpen die aan bod komen tijdens deze Oriëntatiecursus Ervaringsdeskundigheid zijn onder andere:

  • je eigen herstelverhaal vertellen;
  • wat is empowerment en (zelf)stigma;
  • hoe ga je om met openheid;
  • wat moet een ervaringsdeskundige kunnen?

Je gaat ook op werkbezoek naar andere ggz-organisaties en we nodigen gastdocenten uit. Cursisten doen ook een eigen onderzoek, waarin je helemaal vrij bent wát je wilt onderzoeken. Dit alles allemaal vanuit de eigen ervaring met psychische kwetsbaarheden en ontwrichtende gebeurtenissen.

Als je de cursus hebt gevolgd, heb je een goed beeld van ervaringsdeskundigheid en je kunt – als je dat wilt – jouw ervaringen gebruiken als vrijwilliger of betaalde kracht.

Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting of trainingen, individuele ondersteuning of het deelnemen aan een cliëntenraad.

Wie de cursus succesvol afrondt, ontvangt een certificaat van deelname.

Het is geen diploma, maar kan wel een opstap zijn voor één van de opleidingen gericht op de professionele inzet van ervaringsdeskundigheid.

Niek vond dankzij de cursus Wijzer Werken met Ervaring een weg uit een diep dal. Hij heeft zijn ervaringen gedeeld. Zie link:
Cursus wijst Niek de weg omhoog

De Oriëntatiecursus Ervaringsdeskundigheid is opgebouwd uit
drie blokken van ieder vier weken.In het eerste blok staan de kernbegrippen van herstel centraal en maak je de koppeling met de eigen (herstel)ervaringen. Je vertelt ook jouw herstelverhaal.In het tweede blok maak je kennis met de praktijk. Er zijn lessen met gastdocenten (ervaren ervaringsdeskundigen) en is er de ruimte om een organisatie/werkplek te bezoeken. Iedere cursist doet onderzoek naar een zelf bepaald onderwerp. Je presenteert jouw onderzoek aan de groep.In het derde blok leer je de belangrijkste vaardigheden die je moet beheersen als ervaringsdeskundige. Door middel van rollenspellen oefenen we praktijksituaties. Je sluit de cursus af met een eindpresentatie.

Ben je geïnteresseerd? Wil je je aanmelden?Je kunt je aanmelden voor de cursussen van voorjaar 2023. Vul daarvoor onderstaand aanmeldformulier in. Hiermee zetten we je op de wachtlijst. Ruim voor de startdatum nemen we contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Dan maak je kennis met de trainers Hans, Linda en Ilja. Samen kijken we of de cursus bij je past en op het goede tijdstip in jouw herstel komt. Voor meer informatie kun je altijd even bellen met De Kentering: 024-3249975.

De nieuwe cursussen starten:
woensdag 1 maart 2023 van 10.00 tot 13.00 uur en
donderdag 2 maart 2023 van 14.00 tot 17.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven