Extra geld om mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk te helpen

Er wordt de komende tijd door het kabinet extra geld uitgetrokken om mensen met een psychische kwetsbaarheid aan het werk te helpen. Nu zitten nog teveel mensen thuis, terwijl ze wel graag zouden willen werken.

Het extra geld dat het kabinet wil investeren zal vooral gebruikt worden voor IPS-trajecten. IPS staat voor Individuele Plaatsing en Steun en is een succesvolle formule gebleken om mensen met ernstige psychiatrische problemen aan het werk te helpen en houden. Mensen krijgen bij zo’n IPS-traject  begeleiding van een jobcoach die hen op de werkvloer ondersteunt.

Hoewel IPS succesvol is gebleken in het verleden, kleven er ook nadelen aan. Ten eerste is IPS een duur traject. Daarnaast komt niet iedereen er zomaar voor in aanmerking. Het kabinet wil 18 miljoen euro investeren, maar voorzitter van de Nederlandse ggz Jacobine Geel zegt dat dat bedrag niet genoeg is.

Geel stelt verder dat het ook belangrijk is dat er genoeg aandacht voor mentale gezondheid is op de werkvloer. Samen met andere belangenorganisaties, waaronder MIND, heeft de Nederlandse ggz een convenant gemaakt, waarmee ze voor dit thema de komende tijd aandacht wil vragen bij politici.

Omdat mensen vaak op jonge leeftijd in de psychiatrie belanden, is het van groot belang om hen spoedig weer aan een baan te helpen, omdat ze anders de rest van hun leven in een uitkering blijven zitten. Uit onderzoek blijkt ook dat werk een goed medicijn is: psychisch kwetsbare mensen die weer terugkeren naar de werkvloer, ervaren een betere mentale gezondheid dan mensen die thuis blijven zitten.

Bron: EenVandaag

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top