Mensen met psychosegevoeligheid herstellen beter dan gedacht

Het beeld dat mensen met psychosegevoeligheid of schizofrenie amper herstellen, klopt niet. Dit blijkt uit een Nederlands onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in The British Journal of Psychiatry. Wel is het zo dat mensen met langdurige psychoses langer blijven hangen in de ggz.

Voor het onderzoek werden 2327 mensen die in behandeling waren bij Nederlandse ggz-instellingen gedurende elf jaar gevolgd. Tussendoor werden metingen gehouden, waarbij mensen rapportcijfers konden geven voor de mate van geluk die ze ervaren, hun sociale contacten, ervaren zingeving en werk/studie.

Ongeveer 40% van de totale groep herstelt over het algemeen vrij goed. Ze geven aan tevreden te zijn over hun sociale contacten, zijn redelijk gelukkig en vinden dat ze een zinvol bestaan leiden. Wel blijven zaken als werk en studie een probleem.

Onderzoekers zeggen dat de resultaten van de studie hoop bieden voor cliënten en een steuntje in de rug zijn voor de herstelbeweging. Vroeger – en nu nog steeds – kregen mensen met psychoses vaak te horen van hulpverleners dat hun leven voorbij zou zijn en werden ze afgeschreven.

Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Elnathan Prinsen, geeft aan dat het onderzoek reden geeft om hoop te bieden aan patiënten. Volgens hem zullen er genoeg hulpverleners zijn die verbaasd zijn over het grote herstelpercentage. Met name bij oudere hulpverleners, die vaak minder aandacht voor herstel hebben dan de jongere generatie.

Wel laat de studie zien dat er een kleine groep cliënten is die slecht herstelt (ongeveer 20%), en dat er bij die groep weinig toekomstperspectief is. Voor de middelste groep, dat wil zeggen de cliënten die gedeeltelijk herstellen, zijn de verwachtingen optimistischer: de kans dat het een jaar later beter met hen gaat, is groter dan de kans dat het slechter gaat (respectievelijk 10% en 5%).

Het volledige onderzoek is hier te lezen.

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top