Nieuw onderzoek naar afbouw antidepressiva

In Nederland slikken meer dan een miljoen mensen antidepressiva. Voor een deel daarvan is het erg lastig om de medicatie af te bouwen. Daarom starten het Radboudumc en het Amsterdam UMC een nieuw onderzoek naar hoe je het beste kunt stoppen met het slikken van antidepressiva. 

Daar waar sommige mensen probleemloos hun antidepressiva afbouwen, kost het anderen erg veel moeite. Een aantal mensen krijgt bijvoorbeeld ernstige ontwenningsverschijnselen, of valt terug in een nieuwe depressie. Het is onbekend waardoor deze verschillen veroorzaakt worden. Daarom beginnen psychiater Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC en Eric Ruhe van het Radboudumc een onderzoek naar wat de beste afbouwmethode is. 

Daarbij worden de proefpersonen in twee groepen verdeeld. De eerste groep zal de antidepressiva afbouwen volgens de huidige richtlijnen die door huisartsen en de ggz worden gehanteerd. De tweede groep zal langzamer afbouwen, in kleine stapjes, met gebruikmaking van kleine doseringen die momenteel niet vrij verkrijgbaar zijn. Vervolgens wordt gekeken welke van de twee groepen de meeste moeite heeft met afbouwen, en in welke groep mensen het meest last hebben van ontwenningsverschijnselen. 

De Nederlandse patiëntenvereniging voor mensen met een depressie heeft laten weten dat ze erg blij zijn met het onderzoek. Ook de zorgverzekeraars juichen de studie toe.

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Dave PetersLarissa Cazemier Recent comment authors
Larissa Cazemier
Larissa Cazemier

Ik wilde zo graag mijn ad venlafaxine afbouwen maar na 3 pogingen heb ik het opgegeven. Ik slik nu 18 jaar ad. Bij de laatste keer wilde ik zo graag dat het me zou lukken. Ik besloot iedere dag 10 bolletjes niet te slikken. Er zitten 300 minuscule witte bolletjes in een capsule. Ik legde deze 300 bolletjes op een zwart t shirt en deed er iedere dag 10 minder in en nam de capsule in. Het duurde lang maar dat is ook het advies, langzaam afbouwen. Het leek even goed te gaan maar al snel voelde ik me heel… Lees verder »

Scroll to Top