Nieuw plan voor arbeidsgehandicapten gepresenteerd

Staatssecretaris Van Ark heeft onlangs een nieuw plan gepresenteerd aan de Tweede Kamer om arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen. Tegen haar vorige plan werd veel bezwaar gemaakt door arbeidsgehandicapten en belangenorganisaties. Van Ark hoopt met haar nieuwe plan deze bezwaren te ondervangen.

Een van de nieuwe voorstellen is dat arbeidsgehandicapten die parttime werken en niet genoeg verdienen, een gedeelte van hun maandelijkse inkomen mogen houden bovenop hun aanvullende uitkering. Hiermee wil de staatssecretaris ervoor zorgen dat werken ook voor deze groep altijd gaat lonen.

Verder hoeven jonggehandicapten jonger dan 27 jaar niet langer vier weken te wachten als zij een uitkering aanvragen. Daarmee kunnen ze dus meteen een uitkering krijgen als ze werk zoeken.

Ook moet het voor werkgevers aantrekkelijker en makkelijker worden om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Hierom wordt de zogenaamde loonwaardebepaling – waarmee het salaris van iemand met een arbeidsbeperking wordt berekend – in heel Nederland hetzelfde.

Ook de omstreden loondispensatie – die inhield dat arbeidsgehandicapten een bijstandsuitkering moesten aanvragen, die ze met hun salaris konden aanvullen tot het minimumloon – wordt aangepast.

Belangenorganisaties hebben vooralsnog gemengde reacties. Ieder(in) stelt dat de maatregelen in het nieuwe plan niet ver genoeg gaan om bij te dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt, maar is ook blij dat mensen met een arbeidsbeperking zelf een jobcoach mogen zoeken.

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top