‘Nieuwe dingen doen en sociaal contact goed voor mentale gezondheid’

“Nieuwe dingen blijven doen en sociaal contact zijn goed voor de mentale gezondheid. Ik, Marieke, heb dit ervaren bij Waalstappers.” (Foto: Marieke)

Marieke vertelt over haar ervaringen: “Waalstappers biedt leden de mogelijkheid activiteiten aan te bieden en deel te nemen aan activiteiten aangeboden door andere leden. Samen dingen ondernemen zoals spelletjes spelen, samen eten, samen hardlopen, samen wandelen, et cetera.

Iedereen die graag nieuwe mensen wil ontmoeten is welkom. Bijvoorbeeld omdat je nieuw bent in Nijmegen of al je studiegenoten/vrienden weer verhuisd zijn uit Nijmegen, maar ook gewoon als je eens nieuwe mensen wilt ontmoeten.

Sociale angst

Waalstappers is ook voor mensen die zich eenzaam voelen of door andere redenen sociaal contact verloren zijn. Bij mij was dit sociale angst.

In 2018 kreeg ik een depressie en al snel kwam een onderliggende sociale angst naar boven. Ik was altijd al erg verlegen, maar was door de jaren heen steeds meer gaan vermijden. Ik had een heel klein sociaal netwerk en werkte onder mijn niveau. Om hier uit te komen moest ik sociaal contact aangaan.

In mijn zoektocht naar meer sociaal contact kwam ik weinig in de buurt tegen voor wat jongere mensen. Ik  schreef me wel in bij Waalstappers, maar deed er niks mee omdat ik dacht dat iedereen veel ouder was dan ik. Na een oproepje om activiteiten op te zetten voor jongere leden ben ik dit gaan doen. Door simpel te beginnen en steeds meer op te pakken binnen Waalstappers kwam ik erachter wat ik leuk vind en goed kan. Ik vind het heerlijk om te organiseren, mensen te verbinden en nieuwe mensen te ontmoeten. Zo werd Waalstappers onderdeel van mijn herstelproces en bracht het me een sociaal netwerk en vriendschappen.

Ervaring

Ik volg nu de oriëntatiecursus ervaringsdeskundigheid bij De Kentering. Met mijn ervaring wil ik graag anderen helpen, mensen over drempels helpen om toch mee te doen en deze drempels zo laag mogelijk maken. Drempels die ik zelf ook had en nog steeds heb. Nog steeds kan ik gespannen zijn voor bepaalde activiteiten en achteraf piekeren over wat ik allemaal gezegd heb. Inmiddels komt er daarnaast ook een gevoel van voldoening en blijheid en geeft het me energie, zeker als ik weer nieuwe leden heb ontmoet en met elkaar in contact gebracht heb.

Neem ook eens een kijkje op www.waalstappers.nl,
of doe 3 december 2021 mee aan onze kennismakingsbijeenkomst!

Reageer op dit artikel

Scroll to Top