Nieuwe docu over shocktherapie bij schizofrenie

Op de streamingdienst van Videoland is een nieuwe documentaire te zien van Jessica Villerius over shocktherapie bij schizofrenie. Deze behandeling blijkt verrassend effectief te zijn bij uitbehandelde cliënten. Maar die betalen daar soms wel een prijs voor.

In Amsterdam bevindt zich de enige tbs-kliniek waar shocktherapie – ook wel bekend als ECT, electroconvulsietherapie – wordt ingezet bij mensen met schizofrenie (ECT wordt al langer gebruikt bij mensen die last hebben van depressies en bij wie medicijnen niet aanslaan). Vaak gaat het om mensen die al jarenlang op zoek zijn naar een goede behandeling, en alle mogelijke antipsychotica en therapieën hebben geprobeerd, maar toch last blijven houden van psychotische klachten. Voor deze groep is ECT dan een laatste redmiddel.

ECT vindt overigens niet plaats zoals in films als One flew over the cuckoo’s nest. Patiënten worden eerst onder narcose gebracht en krijgen een spierverslappend middel toegediend. Op deze manier merken ze helemaal niets van de behandeling. En de resultaten zijn indrukwekkend: bij 80 tot 90 procent van de patiënten slaat de behandeling aan. Klachten als stemmen horen en waanideeën nemen af en mensen kunnen weer meer activiteiten zelfstandig oppakken.

Soms kent dit succes wel een prijs, blijkt uit de documentaire. Een bijwerking van ECT is namelijk dat het kan leiden tot geheugenverlies. Volgens artsen is dit geheugenverlies echter in de meeste gevallen tijdelijk van aard.

De documentaire is te bekijken via Videoland.

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top