Nieuws van ZEBRA

ZEBRA staat voor: Zelfbeschadiging Erkennen Begrijpen Reduceren Accepteren en laat het volgende weten.

Op 14 september 2022 was er een lotgenotenbijeenkomst voor mensen die zichzelf pijn doen met als thema: ‘Herstel, wat is dat voor jou?’ Hierover willen we u infomeren en daarbij willen we u ook informeren over de lotgenotenbijeenkomst van 8 oktober (13:30-15:00 uur @ De Kentering Nijmegen) met als thema: ‘Hoe ga je om met een suïcidale gedachte?’

Woensdagavond 14 september 2022 kwamen lotgenoten met een ervaringsdeskundige en familie-ervaringsdeskundige online bijeen. Hieronder een aantal highlights van het gesprek:

  1. Herstel is een werkwoord. Er is geen eindpunt dat je kan bereiken. Iedereen heeft kwetsbaarheden en het is belangrijk om hier rekening mee te houden in je leven.
  2. Het lijkt of de vraag ‘Ben ik hersteld?’ samenhangt met jezelf veroordelen. Als ik niet hersteld ben dan ben ik tot last en/of zwak. Daarbij kwam ook de gedachte naar voren dat als iemand hersteld is dat dan alles perfect zou gaan. We realiseerden ons dat dat niet realistisch is en dat je dan dus nooit hersteld bent. Hierdoor bevestig je eigenlijk weer dat je tot last bent, zwak, slecht en nog veel meer negatiefs.

Op zaterdag 8 oktober 2022 organiseren we de volgende lotgenotenbijeenkomst. Ditmaal is het thema ‘Hoe ga je om met een suïcidale gedachte?’ Wanneer iemand zichzelf beschadigt komt het helaas vaak voor dat iemand ook het leven niet meer ziet zitten en nadenkt over de dood. In de wetenschappelijke literatuur komt ook naar voren dat zelfbeschadiging een risicofactor is voor een suïcidepoging. Onze ervaring is dat zelfbeschadiging een beschermende functie heeft om geen suïcide te plegen. Ook is het onze ervaring dat het helpend is om te praten over suïcidale gedachtes (en daarbij de veiligheidsregels in acht te nemen). Het is een middag om te bespreken wat het met je doet dat je deze gedachtes hebt, maar ook hoe ga je ermee om? Wat doe je als je deze gedachtes hebt? Het doel is om ervaringen uit te wisselen, steun te ervaren en hoop te bieden. Dus ken je nog iemand die hiermee worstelt, laat het ze vooral weten. Denk je aan zelfmoord, bel dan 113.

Aanmelden en/of vragen: 

Reageer op dit artikel

Scroll to Top