Nog steeds lange wachtlijsten in GGZ

Nog steeds zijn er lange wachtlijsten in de ggz voor mensen met ernstige psychische klachten. De Algemene Rekenkamer concludeert in een onderzoek dat nog steeds veel patiënten minstens vier maanden moeten wachten op hun behandeling.

Deze conclusie is een zware domper voor staatssecretaris Paul Blokhuis, die eerder nog een plan van aanpak naar de Tweede Kamer stuurde dat gericht was op 250 tot 300 patiënten. Nu de groep patiënten die wacht op behandeling veel groter is, zal de staatssecretaris opnieuw actie moeten ondernemen.

Een van de oorzaken van het probleem is dat ggz-instellingen doorgaans liever mensen met lichte klachten behandelen, omdat dat financieel voordeliger is. De financiële vergoeding voor patiënten met zware klachten is doorgaans erg laag. Daardoor zijn, in de woorden van de Algemene Rekenkamer, ggz-instellingen geneigd om “de krenten uit de pap te halen”.

Een andere oorzaak is de beddenafbouw, waardoor minder mensen opgenomen kunnen worden. Eigenlijk zou dit gecompenseerd moeten worden door meer ambulante behandeling, maar dit is tot nu toe nog niet voldoende gebeurd.

Ook is er een groot verloop van personeel binnen de ggz. Daardoor is er een gebrek aan onder andere psychiaters en verpleegkundigen. En het is moeilijk om nieuwe vacatures in te vullen. Blokhuis belooft dat hij zal komen met een actieplan om het personeelstekort op te lossen.

Het volledige onderzoek van de Rekenkamer is hier te lezen.

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top