ZEBRA: Omgaan met littekens

ZEBRA staat voor Zelfbeschadiging Erkennen Begrijpen Reduceren Accepteren. Recent heeft ZEBRA een gespreksgroep georganiseerd met als thema ‘omgaan met littekens’. 

 

Wat we tijdens de gespreksgroep vooral bij elkaar herkenden was een stuk schaamte voor de littekens en het idee dat we de ander iets aan zouden doen, wanneer de ander de littekens zou zien. Ook een spotlight effect werd genoemd en herkend, hiermee wordt bedoeld dat iemand het gevoel heeft in de spotlights te staan en dat iedereen de littekens ziet en er een oordeel over heeft. Gaandeweg het gesprek kwam naar voren dat het kan helpen om te beseffen dat er een verschil is tussen wat jezelf over jezelf denkt en wat de ander denkt. Dat wanneer je iets laat zien, dit ook een stukje van vertrouwen is naar degene aan wie je het laat zien. Daarmee als het ware een cadeautje aan de ander. Ook mag je hierbij aangeven wat jij oké vindt om te laten zien. Daarnaast mag je je grenzen aangeven. Wil je iets niet laten zien, dan hoef je het niet te laten zien. Wil je het er niet over  hebben, dan hoef je het er niet over te hebben. ‘Nee’ is een heel goed antwoord.

Tips die we met elkaar uitwisselden, willen we graag ook met jullie delen. Bedenk wat je voor jezelf fijn vindt en waar jij je prettig bij voelt. Als je je littekens wilt laten zien, kan je iemand in vertrouwen nemen en hulp vragen van diegene. Dat kan zijn vragen of diegene het aan de anderen wil vertellen of wil aangeven hoe je wilt dat de anderen hierop reageren.

Wanneer je het laat zien en er komen vragen of opmerkingen over. Je mag nee zeggen. Je kunt zeggen: “Ik wil het er nu niet over hebben.”
Je kan het er over hebben op voorhand met degene aan wie je het gaat laten zien. Je kunt ook een kledingstuk dragen die het niet bedekt en er niks over zeggen. Het hoeft niet besproken te worden.

Wat ook kan helpen is om heel duidelijk op te schrijven op voorhand wanneer een negatieve verwachting uitkomt. Wat zou een camera waarnemen aan gedrag van de ander, dat jou bevestiging geeft over een negatieve verwachting?

De volgende online lotgenotengespreksgroep is op 18 augustus 2021 van 19.30-21.00 uur en gaat over tegengesteld handelen.

En tot slot, kies je er voor om je littekens te laten zien, vergeet ze dan niet extra in te smeren met zonnebrand.

 

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top