Overheid start nieuwe campagne om taboe op psychische aandoeningen te verminderen

Onlangs is staatssecretaris Paul Blokhuis een nieuwe campagne begonnen om het praten over psychische klachten te bevorderen. De campagne “Hey, het is oké” is bedoeld om het stigma op psychische en psychiatrische aandoeningen weg te nemen.

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat veel Nederlanders het lastig vinden om het gesprek aan te gaan over psychische problemen. Dit terwijl praten veel kan helpen. Veel mensen geven aan dat ze psychische klachten een privé-zaak vinden. En slechts een kwart van de mensen denkt dat iemand met een psychische kwetsbaarheid het prettig vindt om erover te praten.

Bij de campagne wordt ook gebruik gemaakt van de verhalen van ervaringsdeskundigen. Eén van hen is Michiel Verheul, die kampt met een dwangstoornis maar dit lange tijd geheim hield voor zijn sociale omgeving. Michiel geeft aan dat hij graag eerder ‘uit de kast’ was gekomen, maar schaamte weerhield hem er lange tijd van om open te zijn over zijn problemen. Pas toen hij wel vertelde over zijn klachten, merkte hij dat mensen om hem heen zich kwetsbaar op gingen stellen. En hij bleek toen ook niet de enige te zijn met psychische problemen.

Op de campagnesite staat meer informatie over psychische aandoeningen en andere ervaringsverhalen van ervaringsdeskundigen. Bezoek de site hier.

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top