PILOT : CREATIEVE herstelondersteunende CURSUS

“Maak kennis met je innerlijke dialoog; in gesprek met jezelf Dit voorjaar start Linda Kersjes met een gave pilot genaamd: “Maak kennis met je innerlijke dialoog; in gesprek met jezelf”.  Heb je creatieve aanleg? Of wil je eens op een hele andere manier met je herstel aan de slag? Dan ben je bij Linda aan het juiste adres.

Over de cursus:

Misschien herken je het wel, allesvernietigende zelfkritiek, het constant jezelf vergelijken met anderen, negatieve gedachten of struggles met een laag zelfbeeld. Dan is deze cursus misschien wel wat voor jou.

“Maak kennis met je innerlijke dialoog; in gesprek met jezelf”, gaat zoals de titel al verklapt over het ontcijferen welke boodschappen jij vaak onbewust tegen jezelf vertelt. We gaan kijken hoe deze boodschappen je tegenhouden in het leven. Hoe je de negatieve gedachten (zoals “ik
verpest het ook altijd” of “wat zullen ze wel van me denken”) naar de achterbank kunt plaatsen en positieve helpende gedachten (zoals “ik mag fouten maken” of “ik ben goed zoals ik ben”) kunt versterken.

We werken met creatieve werkvormen, denk hierbij aan tekenen, schilderen, werken met klei, textiel, speksteen en hout. Je bent dus echt met je handen bezig! Hierdoor kom je tot andere inzichten dan wanneer je enkel over dingen praat. Doordat de cursus ervaringsgericht is, kun je
makkelijker de vertaalslag maken naar het dagelijks leven. Ook mooi meegenomen is dat creativiteit de neuroplasticiteit van de hersenen stimuleert, dat wil zeggen dat je leervermogen
toeneemt en je nieuwe verbindingen in de hersenen kunt maken!

Tijdens het beeldend werken leer je procesmatig te kijken naar je eigen handelen en kom je jouw innerlijke dialoog tegen. Hierbij gaan we de innerlijke saboteur symbolisch doorbreken en de innerlijke helper versterken. Het is een proces van bewustwording, reflectie en oefening, waardoor jij aan het einde van de cursus hebt geoefend om meer liefdevol met jezelf om te gaan
en kun je positiever in het leven leren staan.

De cursus bestaat uit 13 bijeenkomsten. De eerste 5 bijeenkomsten zijn een introductie waarbij je
kennismaakt met jezelf in het creatief werken. Daarna volgt de verdieping waarbij je jouw
innerlijke dialoog in kaart gaat brengen. Dit is een persoonlijk proces waarbij we kunnen leren van elkaar door herkenning en steun in de groep. De groep zal bestaan uit 6 deelnemers.

Over Linda Kersjes:
Ik ben altijd al een creatieveling geweest, eerst pietje precies en nu heel vrij. Mijn herstelproces is begonnen tijdens mijn studie beeldende therapie. Hierbij heb ik een jaar als beeldend therapeut in de Jeugd GGZ gewerkt, waarbij ik naast mijn eigen proces, ook de therapeutische en herstelondersteunende kwaliteiten van creativiteit bij anderen heb mogen zien.
Na het afronden van mijn opleiding, kwam ik er achter dat ik mijn eigen weg moest vinden in mijn belastbaarheid. Ik ging aan de slag als creatief-technisch activiteitenbegeleider. En om mijn eigen herstel te ondersteunen, ben ik cursussen gaan volgen bij De Kentering als de WRAP en de toenmalige WWME (nu de OCE, zie cursusaanbod).
Linda Kersjes

Dat was het moment dat ik besloot ervaringswerk te gaan doen. Hierbij ondersteun ik anderen in hun zoektocht naar herstel vanuit (h)erkenning en gelijkwaardigheid. In de afgelopen jaren heb ik mijn ervaringswerk verdiept door onder andere herstelgroepen en individuen te begeleiden, activiteiten op te zetten, hersteltrainingen te bedenken, aan projecten mee te werken en bewustwordingsbijeenkomsten te geven aan professionals.

Vanuit mijn eigen ervaring met herstel en het proces van anderen, heb ik ondervonden hoe het jezelf onbewust naar beneden praten belemmerend kan zijn in herstel en het opnieuw aan durven gaan van het leven. Ik heb geleerd dat door met afstand naar gedachten te kijken; bewustwording, je automatische gedachten kunt ‘hacken’ en een bewuste andere keuze kunt maken, zoals lief en steunend voor jezelf zijn. Door dit te oefenen kun je invloed uitoefenen op welke mindset je aanneemt en dat heeft effect op hoe je in het leven staat. Zogezegd zijn je hersenen als het ware een spier die je kunt trainen. Met deze ervaring en mijn passie voor zowel herstelondersteunend werken als mijn achtergrond in beeldende therapie, is met veel liefde de cursus “Maak kennis met je innerlijke dialoog; in gesprek met jezelf” ontstaan.

Zie voor meer informatie: https://www.dekentering.info/activiteiten/

In aanloop naar de cursus:

Wil jij nou eerst eens gewoon ervaren hoe het op De Kentering voelt, om eens kennis te maken met creatief werken? Nou daar hebben wij wat op bedacht!

Er staan 3 creatieve vrijdagochtenden gepland:

15 december  -Toevalstechnieken ecoline
12 januari        -Werken met zelfdrogende klei
09 februari    -Abstract schilderen en tekenen op muziek

Dit zijn laagdrempelige activiteiten, gericht op ontspanning, plezier en ervaringen opdoen in het
beeldend werken. Denk er wel aan dat je kleding aantrekt die vies mag worden, zodat je lekker vrij kunt werken!

De creatieve ochtenden kosten €3,50 per bijeenkomst, materiaal inbegrepen. De bijeenkomsten duren 2 uur met pauze tussendoor. Er is plek voor 8 deelnemers, aanmelden daarom verplicht.
De bijeenkomsten vinden plaats op locatie van De Kentering, in de grote groepsruimte beneden.

Je kunt je aanmelden voor een van de /of alle ochtenden door te mailen naar:
creatiefbijdekentering@gmail.com

Zie voor informatie over de creatieve ochtenden: https://www.dekentering.info/agenda/

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven