Psychische gezondheid van Nederlanders in 2020 niet verslechterd

Uit onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat de psychische gezondheid van Nederlanders niet sterk is verslechterd vorig jaar. 12 procent van de Nederlanders  ouder dan 12 jaar had te kampen met psychische klachten. Dit is ongeveer hetzelfde percentage als in voorgaande jaren. Wel waren er in het laatste kwart van 2020 meer mensen met psychische problemen dan in het laatste kwartaal van 2019. Wellicht is de coronacrisis hiervoor een verklaring.

Psychische ongezondheid komt iets vaker voor bij mensen tussen de 18 en 40 jaar. Ook alleenstaanden onder de 65 jaar en ouders in eenoudergezin hebben vaker psychische klachten.

Jongeren van 12 tot 18 jaar geven aan het minst last te hebben van psychische problemen in 2020. Wel was in het vierde kwartaal van 2020 12,5 procent van de mensen van 12 jaar of ouder psychisch ongezond. Het CBS heeft overigens op dit moment nog een onderzoek lopen waarbij aan jongeren is gevraagd hoe zij zich voelden tijdens de coronacrisis. De resultaten daarvan worden later dit jaar bekendgemaakt.

Alleenstaanden geven het vaakst aan last te hebben van klachten. Een kwart van hen is psychisch ongezond. Dit is een groter percentage dan bij leeftijdsgenoten die wel een partner hebben, met of zonder kinderen.

Wil je het volledige onderzoek lezen? Kijk dan op deze site.

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top