Samen Sterk Zonder Stigma raakt subsidie kwijt

Samen Sterk Zonder Stigma, de Nederlandse organisatie die voorlichting geeft over psychische aandoeningen, dreigt te verdwijnen. Onlangs werd bekend dat de subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid stopt. Een andere organisatie, Diversion, dat zich richt op maatschappelijke vraagstukken, heeft de aanbesteding gewonnen.

Het verdwijnen van Samen Sterk Zonder Stigma zou een zware klap betekenen. Al jarenlang zet de organisatie zich in voor het destigmatiseren van psychische aandoeningen. Hierbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van ervaringsdeskundige voorlichters, ook wel “ambassadeurs” genoemd.

Samen Sterk Zonder Stigma heeft geprobeerd om de aanbesteding aan te vechten bij de rechter, maar dit heeft niets opgeleverd. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft al aangegeven dat extra financiering er niet in zit.

De directeur van Samen Sterk Zonder Stigma, Gerdien Rabbers, zegt verbaasd te zijn over het besluit van het ministerie. Er wordt enerzijds veel waarde gehecht aan het belang van stigmabestrijding en het creëren van banen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, maar anderzijds wordt een relatief bescheiden subsidie voor een kleine organisatie als Samen Sterk Zonder Stigma zomaar stopgezet.

De afgelopen jaren was Samen Sterk Zonder Stigma een toonaangevende organisatie als het ging om stigmabestrijding. Er werken honderden ervaringsdeskundigen die zich op vrijwillige basis inzetten om voorlichting te geven. Veel organisaties hebben in het verleden gebruik gemaakt van de voorlichtingsactiviteiten van Samen Sterk Zonder Stigma.  

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top