Stemmenhoorders te gast bij Pauw

Onlangs had talkshow Pauw een item over stemmen horen. Er waren drie mensen te gast die zelf ervaring hebben (gehad) met het horen van stemmen: Robin Timmers van het Steunpunt Stemmen Horen, muzikant Vincent Swierstra en Hans van der Flier.

Het werd een open gesprek over wat het betekent als je stemmen hoort. Robin Timmers vertelde dat mensen die stemmen horen en in de ggz belanden snel worden afgeschreven. Ze krijgen vaak de diagnose schizofrenie en worden vervolgens gedegradeerd tot “tweederangs burger”. Onterecht, zegt Robin, die zelf inmiddels een betaalde baan heeft en een gelukkige relatie heeft met twee kinderen.

Ook Hans van der Flier vertelde dat hij als ggz-patiënt voor de keuze werd gesteld: of een levenslange opname, of een korte opname en daarna weer zelf vormgeven aan je leven. Hans koos voor de laatste optie, die hem geen windeieren heeft gelegd. Ook hij heeft inmiddels een vaste baan en is al jarenlang getrouwd.

Stemmen horen hoeft niet meteen te betekenen dat iemand aan psychoses lijdt of schizofrenie heeft, stelt Robin. Het komt voor bij ongeveer één op de acht mensen, en de meerderheid daarvan wordt niet gehinderd door het horen van stemmen. Met name in het Westen wordt stemmen horen gezien als iets abnormaals en een medisch probleem, terwijl in andere culturen stemmen horen wordt gezien als een spirituele ervaring die niet direct wordt bestempeld als “gek” of “gestoord”. Wellicht is daarom de prognose bij mensen die vaak stemmen horen in andere culturen ook gunstiger dan in het Westen.

Het item bij Pauw is hier te bekijken: https://pauw.bnnvara.nl/media/688351

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top