Verschillende GGZ-instellingen versoepelen coronamaatregelen

Verschillende GGZ-instellingen hebben besloten hun coronamaatregelen te versoepelen. Sinds de laatste persconferentie biedt het kabinet zorgverleners weer meer mogelijkheden om – onder voorwaarden – contact te hebben met cliënten.
Zo meldt RIBW Nijmegen en Rivierenland op haar website dat ze hun ambulante cliënten weer vaker face-to-face gaan begeleiden. Veel cliënten werden de afgelopen enkel via videogesprekken of telefonisch begeleid. Voor beschermde woonvormen wordt bekeken of zij weer beperkt bezoek kunnen ontvangen van familie en vrienden. Dagbesteding wordt stapje voor stapje opgestart; per locatie en activiteit wordt beoordeeld hoe ze met inachtneming van 1,5 meter afstand houden kunnen worden hervat.
Van Pro Persona is nog niet bekend of zij meer cliënten face-to-face gaan zien. In principe was er voor cliënten met zware klachten al persoonlijk contact mogelijk, ook tijdens de strenge coronamaatregelen, maar onbekend is of dit uitgebreid gaat worden naar andere cliënten.
Veel ggz-instellingen en hun cliënten zullen blij zijn met de versoepelingen, want uit eerder onderzoek van belangenorganisatie MIND bleek al dat één op de drie cliënten vast dreigt te lopen door de coronamaatregelen. Zo geeft de helft van psychisch kwetsbare mensen aan dat ze meer last hebben van angst, depressies, paniek en slaapproblemen. Ook weten veel mensen niet hoe ze de tijd moeten doorkomen, nu veel dagactiviteitencentra gesloten zijn of beperkt open zijn.

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top