Verslag bijeenkomst ZEBRA: Omgaan met littekens

ZEBRA staat voor Zelfbeschadiging Erkennen Begrijpen Reduceren Accepteren.

Op 28 mei 2022 was er een aantal lotgenoten voor het eerst bij de ZEBRA-bijeenkomst, die ging over het omgaan met littekens van zelfbeschadiging. Ze hebben de moedige stap gezet om naar Nijmegen te komen en om te praten over zelfbeschadiging. De lotgenoten, samen met de gespreksleiders, hebben een fijne, veilige en open sfeer gecreëerd, waarin ruimte was voor het thema: hoe om te gaan met littekens. Het was mooi om te zien dat tijdens de bijeenkomst verbinding ontstond tussen de deelnemer en iedereen elkaar accepteert. Dit is iets wat soms in de praktijk lastig is om te ervaren, met name als het gaat over littekens.

De eerste stap lijkt om eerst zelf de littekens (stap voor stap) te accepteren, maar dit is een proces, een enorme stap en iets waarbij de omgeving kan ondersteunen. Fijne reacties, waaruit acceptatie van de persoon blijkt in plaats van het controleren op nieuwe littekens, zijn daarin erg helpend. Als de aandacht enkel naar de littekens gaat, gaat de aandacht soms af van de persoon. Een veilige omgeving, waar je je zelf comfortabel genoeg bij voelt, kan helpen bij het bespreken en/of laten zien van littekens. Hierbij is het belangrijk om je grenzen te bewaken; Wat vind je fijn? Wat is helpend? Hoe zit je er zelf bij? Ieder heeft hierin een eigen proces en een eigen snelheid. 

We gunnen alle lotgenoten om zichzelf te accepteren zoals ze zijn en dat ze dit kunnen ervaren uit hun omgeving, zoals ze tijdens de bijeenkomst ook hebben ervaren. 


Reageer op dit artikel

Scroll to Top