Verwarde mensen in Nijmegen niet meer naar politiecel gebracht

Onlangs zijn in Nijmegen nieuwe ruimtes in gebruik genomen om mensen met die acute psychische zorg nodig hebben te helpen. Daar waar tot voor kort verwarde mensen meestal in een politiecel belandden, is de bedoeling dat ze nu door gespecialiseerde hulpverleners worden opgevangen bij Pro Persona.

Volgens bestuurder Cecile Exterkate wil Pro Persona met de nieuwe ruimtes dwangzorg zoveel mogelijk voorkomen. Patiënten worden er intensief begeleid en staan voortdurend in contact met verpleegkundigen en psychiaters. Voor de groep mensen die ernstig in de war zijn – denk aan zware psychoses – zijn er ‘high intensive care’ units, waarmee ze in een veilige omgeving kunnen worden opgevangen. In de high intensive care units heeft het meubilair geen scherpe hoeken, zodat patiënten zichzelf of anderen niet kunnen beschadigen. Exterkate benadrukt dat de meeste mensen die in een dergelijke ruimte worden opgevangen,

vaak kortdurend een gevaar voor zichzelf of anderen kunnen vormen. Meestal zal na enkele dagen met behulp van medicatie en andere intensieve zorg de ernst van de crisis zijn afgenomen. Pro Persona heeft er op de locatie op de Nijmeegsebaan ook een nieuwe crisisbeoordelingskamer bij. Hier worden personen met verward gedrag naartoe gebracht om te kijken wat er met hen aan de hand is. Men wil op die manier voorkomen dat mensen in een politiecel belanden. Pro Persona heeft met de politie afgesproken dat zij verwarde personen naar de crisisbeoordelingskamer brengen. Hiermee hoopt men de politie te ontlasten.

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top