ZEBRA: Tegengesteld handelen

ZEBRA (Zelfbeschadiging Erkennen Begrijpen Reduceren Accepteren) had een gespreksgroep over tegengesteld handelen. Lukas en Anneke schreven er het volgende verslag over. 

Na een korte kennismaking kwamen een aantal dingen ter sprake die we graag nog met jullie delen. Tegengesteld handelen houdt in dat je niet doet wat je het liefst wilt doen, maar juist het tegenovergestelde. Dit kan heel waardevol zijn wanneer je je slecht voelt en/of je zelf wilt beschadigen, bijvoorbeeld als je jezelf wilt beschadigen, dan kan je iets liefs voor jezelf doen. Wandelen is genoemd als tegengesteld handelen voor in bed blijven liggen of jezelf beschadigen. Hoewel dit voor iemand kan helpen, kan dit voor iemand anders juist niet helpend zijn.

Wat je helpt om er achter te komen wat je zou kunnen doen is stilstaan bij het gevoel en de drang die opkomen. Deze kunnen je ook iets vertellen. Bijvoorbeeld iemand begint zich somber te voelen. Dit kan ontstaan door een gebeurtenis, zoals dat iemand over je grens gaat en je je niet gezien voelt. Dit zegt dat er over je grens gegaan wordt en tegengesteld handelen zou dus kunnen zijn om op te komen voor jezelf. Voel je je eenzaam en wil je je terugtrekken, dan kan het soms juist helpen om wel iemand op te zoeken. Waardoor het eenzame gevoel en eventueel de drang ook kunnen verminderen.

Wat ook tegengesteld handelen kan zijn is bij je gevoel blijven, in plaats van het weg te maken. Wat je voelt, voel je. Dit hoeft niet weg te gaan. Het mag er zijn (hoe cliché dit ook klinkt). Hier mag je hulp bij zoeken bij je omgeving, je dagboek, je dieren. Dit kan in het begin heel lastig zijn. Zeker omdat je misschien gewend bent om jezelf te beschadigen en daarmee het negatieve gevoel weg te halen of er een ander gevoel voor in de plaats te krijgen.

 

Reageer op dit artikel

avatar
Scroll to Top