Dankbaarheid als levenshouding

Hoe vaak het gebeurt het niet dat we ons met anderen vergelijken en vinden dat we ‘minder’ hebben? Ik denk dat iedereen dit wel eens meemaakt.  Vaak gaat het om materiële zaken. De buurman heeft wél een grote auto en het gras is groener aan de overkant. Maar dat is niet nodig. Andere dingen zijn veel belangrijker. Er is zoveel waar we dankbaar voor mogen zijn, of we nu psychische problemen hebben of niet. Sterker nog, juist als psychiatrische patiënt kun je je zegeningen tellen en kijken naar wat je wél hebt, kunt en doet. Je doet het goed want je speelt het spel noodgedwongen met moeilijke kaarten. Dat is ongelooflijk knap!

Bewust
Bedenk vooral wat er allemaal goed is in je leven en waar je dankbaar voor bent. Er is zoveel waarmee je je gelukkig kunt prijzen: we leven in een vrij land, je kunt genieten van muziek, kunst, de zee, het bos, de rivier, de aarde die ons voedt, de zon die ons verwarmt – en ga zo maar door. Wees je daar bewust van, want het is niet vanzelfsprekend, het is een geschenk. Dus geniet ervan!

Licht
Dankbare mensen zijn gelukkige mensen en kunnen het geluk aan anderen doorgeven. Maak van dankbaarheid je levenshouding. Probeer het en wees dankbaar dat je zo een lichtpuntje kunt zijn in het leven van je medemens. Iedereen kan een ander gelukkig maken, door aandacht aan hem of haar te besteden met een luisterend oor of door ergens mee te helpen. Denk daarbij niet te geringschattend over jezelf, want ook jij kunt dit doen, al moet je het misschien eerst nog een beetje opbouwen. Heb geduld daarmee en je zult zien dat je de wereld echt kunt verrijken. De anderen zullen je op hun beurt dankbaar zijn. Er is niets te verliezen en alles te winnen.

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven