Waldemar Schrijft ...

In Waldemar Schrijft … kunt u artikelen lezen over het omgaan met diverse psychische problemen die eenieder op zijn levensweg kan tegenkomen, zoals psychose, autisme, depressie en angst. Waldemar biedt met zijn zelfhulpteksten handreikingen en tips op deze gebieden. Er zijn ook meer algemene teksten over bijvoorbeeld leven in aandacht, groeien door tegenslag en positief denken. Daarnaast kunt u boekbesprekingen lezen over onderwerpen zoals kwetsbaarheid, compassie en leven in het hier en nu. Als u wilt, kunt u na lezing een reactie achterlaten op de website van De Kentering.

Als eerste de boekbesprekingen:

Al deze boeken zijn door De Kentering aangeschaft en staan in onze boekenkast.

Kijk op de pagina “Bibliotheek” voor een volledige verzameling van boeken.

U kan daar ook suggesties doen voor boeken die wellicht ook interessant zijn voor aanvulling aan onze collectie.

Boekbespreking: De moed van imperfectie – door Brené Brown

“Laat gaan wie je denkt te moeten zijn”. Zo luidt de ondertitel van dit boek. De schrijfster, professor dr. Brené Brown (1965), onderzoekt hoe je een bezield leven kunt leiden, vanuit een goed gevoel van eigenwaarde. Een bezield leven wil zeggen dat je met hart en ziel leeft en liefhebt. Daarvoor heb je moed, compassie…

Lees verder »

Boekbespreking: Hier en nu – door Thich Nhat Hanh

Geluk en vrede zijn echt mogelijk. Door bewust ademhalen kom je volledig in het hier en nu en leef je elk moment ten volle. Ga liefdevol om met pijn, verdriet, woede of irritatie, zoals je een huilende baby zou omarmen. Deze negatieve emoties kun je met meditatie en wakker bewustzijn in het hier en nu…

Lees verder »

Boekbespreking: Gelukkig zijn – door Yves-Alexandre Thalmann

Er bestaan vele boeken over geluk. Nu graag aandacht voor het Feel good-werkschrift – Gelukkig zijn, een werkboek met, zoals de omslag belooft, “Inspirerende oefeningen om het geluk te vinden in jezelf”. Eerst een beetje theorie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geluk niet afhankelijk is van: materieel welzijn, al moet je wel kunnen voorzien in…

Lees verder »

Hier volgen artikelen die Waldemar Krijgsman heeft geschreven.

Reacties op deze artikelen ontvangen wij graag!

Schrijf in een dagboek

De tip van vandaag is: hou dagelijks een dagboek bij. Ik start ermee in de ochtend, dan schrijf ik alles op wat het vermelden waard is over de vorige dag. Dit heeft verschillende voordelen. Je traint je geheugen en probeert je van alles te herinneren. Het helpt ook om je gedachten en gevoelens te ordenen,…

Lees verder »

ABC tegen piekeren

Als je last hebt van piekeren of depressiviteit is er gelukkig iets wat daartegen helpt. Je kunt de piekergedachten verjagen met een eenvoudig ABC: doe alles met aandacht, bewustzijn en concentratie. Dit is sowieso aan te raden, of je nu piekert of niet. Als je alles doet volgens dit ABC, leg je het beste wat…

Lees verder »

Wees een vriend voor jezelf

Waarschijnlijk ken je het wel: dat ontevreden, veroordelende stemmetje in je hoofd. Nooit is het goed genoeg en altijd vindt het wel iets om kritiek op te hebben. Vandaag is een goede dag om dat stemmetje definitief het zwijgen op te leggen. Om echt een vriend van jezelf te worden. Want of je nu alleen…

Lees verder »

Leven in aandacht

In dit artikel wil ik een lans breken voor leven in aandacht. Want aandacht, dat is echt iets heel moois. Iets wat deze tijd meer dan ooit nodig heeft. Wat is aandacht eigenlijk? Als we kijken op internet, komen er diverse definities voorbij. Oplettendheid, belangstelling, aandachtig luisteren, attentie, concentratie, interesse, medeleven, toewijding, zorg. In dit…

Lees verder »

Geloof, hoop en liefde

De uitdrukking geloof, hoop en liefde is afkomstig uit de Bijbel, en wel uit 1 Korintiërs 13 in het Nieuwe Testament. Ik wil er een stukje aan wijden omdat ik het inspirerende woorden vind, ook voor mensen die niet religieus zijn of in een god geloven. Geloof heeft volgens Van Dale te maken met “een…

Lees verder »

Desiderata

De volgende tekst heet Desiderata en is afkomstig van Max Ehrmann. “Wees kalm te midden van het lawaai en de haast en bedenk, welke vrede er in stilte kan heersen. Sta op goede voet met alle mensen, zonder jezelf geweld aan te doen. Zeg je waarheid rustig en duidelijk, en luister naar anderen; ook zij vertellen hun…

Lees verder »

Dankbaarheid als levenshouding

Hoe vaak het gebeurt het niet dat we ons met anderen vergelijken en vinden dat we ‘minder’ hebben? Ik denk dat iedereen dit wel eens meemaakt.  Vaak gaat het om materiële zaken. De buurman heeft wél een grote auto en het gras is groener aan de overkant. Maar dat is niet nodig. Andere dingen zijn…

Lees verder »

Te grote zucht naar materiële perfectie maakt ontevreden

Natuurlijk: je best doen is prima. Wat je doet, wil je zo goed mogelijk doen. Je wilt de omstandigheden naar je hand zetten en alles uit je leven halen wat erin zit. Maar je kunt daar ook in doorslaan. Als je te veel streeft naar perfectie op elk (materieel) gebied van je leven, ben je continu…

Lees verder »

Doelgericht leven

Als je geen betaalde of onbetaalde baan hebt, moet je zelf elke dag opnieuw je tijd en je dag invullen en indelen. Dat valt niet altijd mee. Een baan geeft het voordeel dat je in een bepaald ritme gedwongen wordt. Er komen taken op je af en je hoeft niets steeds te bedenken: wat zal…

Lees verder »

Liberman Module: Omgaan met werk

Wat geeft je een tevreden gevoel en houdt je van de straat? Juist: werk, goed voor u! Een van de Liberman Modules is gericht op omgaan met werk. De module is opgebouwd uit negen vaardigheidsdomeinen. Een beknopt overzicht. In het eerste komt aan de orde hoe werk je leven verandert. Het gaat over kosten en…

Lees verder »

De Kentering, van alle markten thuis

De Kentering in Nijmegen biedt ondersteuning en informatie aan mensen met een psychiatrische achtergrond. Ook is het een plek waar cursussen plaatsvinden en waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Medewerkster Mariëtte Van der Zwet vertelt enthousiast over het bureau. Wat doet de Kentering? De Kentering doet meerdere dingen. Het is een informatie- en steunpunt en belangenorganisatie…

Lees verder »

Diagnose autisme – en dan?

Als je hoort dat voor jou de diagnose autisme gesteld wordt, lijkt dit geen reden voor een groot feest. Je bent er misschien niet blij mee. Niemand wil graag afwijken of vreemd worden gevonden. Maar hoe erg is die diagnose eigenlijk? Je bent misschien anders, maar zeker niet minder. Zie jezelf als bijzonder, boeiend, uniek…

Lees verder »

Een nieuwe dag

Vandaag is een nieuwe dag, een nieuwe kans om goede dingen te doen en dingen goed te doen. Ik wil leven met als motto: aandacht voor de mensen, aandacht voor de dingen. Ik heb geen spijt over het verleden en geen vrees voor de toekomst. Ik leef vandaag. Ik heb deze dag maar een keer…

Lees verder »

Boekbespreking: Compassie voor beginners – door Thupten Jinpa

Dit boek is een heldere, toegankelijke en goedgeschreven inleiding in het begrip compassie door de vroegere monnik Thupten Jinpa, die bijna dertig jaar de vaste vertaler van de Dalai Lama was. Compassie is een concept dat veel meer inhoudt dan medelijden, de betekenis die de ‘dikke Van Dale’ ervan geeft. Het is veeleer mededogen, meeleven…

Lees verder »

Groeien door tegenslag

Of je het nu leuk vindt of niet, vroeg of laat krijgt iedereen te maken met tegenslag: ziekte, verlies, ontslag of iets anders waar je niet op zit te wachten. Het leven is nu eenmaal niet een kwestie van continu gelukzalig in een hangmat liggen op een tropisch eiland, met een koele cocktail binnen handbereik….

Lees verder »
Scroll naar boven