Waldemar Schrijft ...

In Waldemar Schrijft … kunt u artikelen lezen over het omgaan met diverse psychische problemen die eenieder op zijn levensweg kan tegenkomen, zoals psychose, autisme, depressie en angst. Waldemar biedt met zijn zelfhulpteksten handreikingen en tips op deze gebieden. Er zijn ook meer algemene teksten over bijvoorbeeld leven in aandacht, groeien door tegenslag en positief denken. Daarnaast kunt u boekbesprekingen lezen over onderwerpen zoals kwetsbaarheid, compassie en leven in het hier en nu. Als u wilt, kunt u na lezing een reactie achterlaten op de website van De Kentering.

Als eerste de boekbesprekingen:

Al deze boeken zijn door De Kentering aangeschaft en staan in onze boekenkast.

Kijk op de pagina “Bibliotheek” voor een volledige verzameling van boeken.

U kan daar ook suggesties doen voor boeken die wellicht ook interessant zijn voor aanvulling aan onze collectie.

Boekbespreking: De moed van imperfectie – door Brené Brown

“Laat gaan wie je denkt te moeten zijn”. Zo luidt de ondertitel van dit boek. De schrijfster, professor dr. Brené Brown (1965), onderzoekt hoe je een bezield leven kunt leiden, vanuit een goed gevoel van eigenwaarde. Een bezield leven wil zeggen dat je met hart en ziel leeft en liefhebt. Daarvoor heb je moed, compassie…

Lees verder »

Boekbespreking: Hier en nu – door Thich Nhat Hanh

Geluk en vrede zijn echt mogelijk. Door bewust ademhalen kom je volledig in het hier en nu en leef je elk moment ten volle. Ga liefdevol om met pijn, verdriet, woede of irritatie, zoals je een huilende baby zou omarmen. Deze negatieve emoties kun je met meditatie en wakker bewustzijn in het hier en nu…

Lees verder »

Boekbespreking: Gelukkig zijn – door Yves-Alexandre Thalmann

Er bestaan vele boeken over geluk. Nu graag aandacht voor het Feel good-werkschrift – Gelukkig zijn, een werkboek met, zoals de omslag belooft, “Inspirerende oefeningen om het geluk te vinden in jezelf”. Eerst een beetje theorie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geluk niet afhankelijk is van: materieel welzijn, al moet je wel kunnen voorzien in…

Lees verder »

Hier volgen artikelen die Waldemar Krijgsman heeft geschreven.

Reacties op deze artikelen ontvangen wij graag!

Wat kun je zelf doen tegen een depressie (2)?

  Een depressie kan je tegen de vlakte slaan, maar gelukkig kun je zelf het een en ander doen om weer op te staan. Hier volgt deel 2 van de samenvatting van tips van het Fonds voor Psychische Gezondheid: – zorg dat je iedere dag minimaal één betekenisvol sociaal contact hebt – doe minimaal één…

Lees verder »

Wat kun je zelf doen tegen een depressie (1)?

Als je last hebt van depressiviteit, is dat vervelend, misschien veel meer dan dat, maar het is belangrijk om je te realiseren dat dit vaak van voorbijgaande aard is. Ook al zijn de klachten nu overweldigend, ze gaan meestal weer zoals ze gekomen zijn. Op de website van het Fonds Psychische Gezondheid (www.psychischegezondheid.nl) zijn nuttige…

Lees verder »

Positief denken

Als je last hebt van een psychiatrische ziekte of aandoening, is het makkelijk om ontevreden te zijn en te kijken naar hoe goed anderen het voor elkaar hebben en hoe minnetjes je daarbij afsteekt. Anderen hebben een huis, een auto, een goedbetaalde baan met maatschappelijk aanzien en ook nog eens een gelukkig gezinnetje. Wat is…

Lees verder »

Hoe gaat het?

Als je te kampen hebt met psychische klachten, zijn zaken die voor anderen normaal of vanzelfsprekend zijn dat soms niet voor jou. Het is goed om naar een positieve toekomst te streven en actief aan je eigen  geluk te werken. Je kunt dit doen door je eigen functioneren kritisch tegen het licht te houden. Verdeel…

Lees verder »

De kleine goede daad

Als je rondloopt met een vaag idee dat je iets goeds wilt doen, maar je weet niet wat, dan kun je deze wens op allerlei manieren vormgeven. Je kunt bijvoorbeeld: op bezoek gaan bij je opa boodschappen doen voor je zieke buurvrouw wandelen met iemand die in een bejaardenhuis woont en in een rolstoel zit…

Lees verder »

Verder na een psychose

Mensen die een psychose hebben beleefd, weten dat dit je leven helemaal op zijn kop zet. Het is niet gemakkelijk om daarna de draad weer op te pakken. Je bent misschien je werk kwijtgeraakt of je hebt tijdelijk moeten stoppen met je opleiding. Het is dan erg belangrijk om de nieuwe werkelijkheid, de nieuwe situatie…

Lees verder »

Aanvaarding en acceptatie

Als je te maken krijgt met tegenslag in de vorm van psychische klachten, bijvoorbeeld een psychose of depressiviteit, is verzet een normale en begrijpelijke eerste reactie. Waarom moet dit mij nu weer gebeuren? Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Wat is de oorzaak? Wat een verschrikkelijke toestand! Het is logisch dat je in eerste…

Lees verder »
Scroll naar boven