Aanvaarding en acceptatie

Als je te maken krijgt met tegenslag in de vorm van psychische klachten, bijvoorbeeld een psychose of depressiviteit, is verzet een normale en begrijpelijke eerste reactie. Waarom moet dit mij nu weer gebeuren? Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Wat is de oorzaak? Wat een verschrikkelijke toestand! Het is logisch dat je in eerste instantie zo reageert. Dat gevoel mag er ook zijn. Maar op de langere duur helpt verzet je niet. Het is een verloren gevecht als je opstandig blijft en steeds weer een andere situatie blijft wensen voor jezelf.

Zon

Je kunt beter denken: oké, dit is niet mijn gedroomde en meest gewenste situatie, maar ik zal het ermee moeten doen en ik maak er dus maar het beste van. Ik stop met klagen en focus me nu op mijn leven zoals het is en ik haal alles eruit wat er – nog steeds – in zit. De kunst is dus niet verdringen maar op een constructieve manier omgaan met je psychische toestand. Hierbij helpt het om te doen waarvan je geniet. Sommige mensen maken een zogenaamde bucket list: een lijst van wat ze allemaal willen gaan doen en werken die dan af. Richt je op al het mooie en goede wat er is en geef een plaats aan datgene wat minder leuk is maar wat nu eenmaal ook in je rugzak zit. De zon schijnt ook voor jou!

Terug naar index

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven