Positief denken, positief doen

Wanneer het tegenzit, bijvoorbeeld als je een psychische ziekte hebt, valt het niet mee om met een positieve instelling door het leven te blijven gaan. Toch is het heel belangrijk dat te doen. Je kunt de moed laten zakken en de handdoek in de ring gooien. Je kunt echter ook de knop omzetten en zeggen: ik laat met niet gijzelen door mijn ziekte, ik ben niet alleen patiënt, ik ben veel meer dan mijn ziekte en ik maak er het beste van. De ziekte hoort bij mij en ik accepteer dat. Ja, ik heb een psychische ziekte. Die hoort bij mij, net als mijn haarkleur en mijn schoenmaat. Je kunt beter aanvaarden dat je die aandoening hebt dan ertegen te vechten. ‘Aanvaard datgene wat je niet kunt veranderen’, is een bekende uitdrukking. Welnu, je hebt die chronische ziekte nu eenmaal, en je kunt die niet verjagen met verzet en opstandigheid. Dat blijven proberen is energie verspillen. Nee, aanvaard deze aandoening als iets wat nu eenmaal bij je hoort.

Geestkracht
Het is maar hoe je de ziekte bekijkt. Je kunt ook positief denken, bijvoorbeeld zo: ik heb deze ziekte, dat is niet altijd een lolletje, maar het heeft me wel geleerd door te zetten en een knokker te zijn. Ook kan ik me daardoor beter in mensen met problemen verplaatsen, begrijp ik hen beter en kan ik hen beter troosten. Wees trots op jezelf, dat je ondanks je psychische ziekte toch wat van je leven maakt, dat je ondanks je eigen sores toch voor anderen klaarstaat, dat je toch elke dag de problemen het hoofd biedt. Het is heel knap als je alle moeilijkheden doorstaan hebt, geef jezelf maar een groot compliment! Het wijst namelijk op grote geestkracht. Zonder de aandoening had je deze misschien nooit ontwikkeld.

Dankbaar
Dit alles gaat nooit zonder innerlijke strijd, en soms wens je dat alles wat makkelijker was en dat je de ziekte niet had. Maar je hebt deze wel en ook nu zit er waarheid in de clichés zoals ‘je kunt er sterker uit te voorschijn komen’ en ‘je kunt het een plekje geven’. Hoe moeilijk ook, je kunt ermee leren omgaan en je kunt jezelf als het ware opnieuw uitvinden, met inbegrip van je ziekte. Nog zo eentje: ‘tel je zegeningen’. Weer een cliché, weer waar. Benoem wat er allemaal mooi en goed is in je leven, schrijf het op en herlees het dagelijks. Wees er dankbaar voor, schep er vreugde in. Het kan van alles zijn: een fijne dagbesteding, aardige mensen om je heen, de natuur, de kans om van muziek, kunst en films te genieten, noem maar op.

Sport
Behalve positief denken is nog iets belangrijk: ‘positief doen’. Hierbij doel ik op het belang van sport. Je leest steeds opnieuw hoe goed lichaamsbeweging voor de mens is. En hoe bevorderlijk sporten is voor de geestelijke gezondheid. Door sport maak je stofjes (endorfines) aan die maken dat je je goed voelt. Dus: begin vandaag nog en ga zwemmen, hardlopen, fietsen, wandelen of kies een andere sport. Je zult zien dat het een weldaad is voor lichaam en geest. Zo kan het positief doen het positief denken ondersteunen en van een stevige basis voorzien.

Begin
Geef het een kans, het is de moeite van het proberen waard. Want ook al zit je middenin een depressie, er is altijd een weg omhoog, uit het dal. Net als in het weerbericht: depressies komen en gaan. Als je erin zit zie je dat vaak niet, want je kunt niet over de horizon kijken, maar dat is het nu net het kenmerkende van depressies: je denkt dat de situatie uitzichtloos is, terwijl later blijkt dat het toch ‘maar’ een tijdelijke zaak was. Op een mooie dag vind je de kracht voor een nieuw begin.

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven