Waldemar Schrijft ...

In Waldemar Schrijft … kunt u artikelen lezen over het omgaan met diverse psychische problemen die eenieder op zijn levensweg kan tegenkomen, zoals psychose, autisme, depressie en angst. Waldemar biedt met zijn zelfhulpteksten handreikingen en tips op deze gebieden. Er zijn ook meer algemene teksten over bijvoorbeeld leven in aandacht, groeien door tegenslag en positief denken. Daarnaast kunt u boekbesprekingen lezen over onderwerpen zoals kwetsbaarheid, compassie en leven in het hier en nu. Als u wilt, kunt u na lezing een reactie achterlaten op de website van De Kentering.

Als eerste de boekbesprekingen:

Al deze boeken zijn door De Kentering aangeschaft en staan in onze boekenkast.

Kijk op de pagina “Bibliotheek” voor een volledige verzameling van boeken.

U kan daar ook suggesties doen voor boeken die wellicht ook interessant zijn voor aanvulling aan onze collectie.

Boekbespreking: De moed van imperfectie – door Brené Brown

“Laat gaan wie je denkt te moeten zijn”. Zo luidt de ondertitel van dit boek. De schrijfster, professor dr. Brené Brown (1965), onderzoekt hoe je een bezield leven kunt leiden, vanuit een goed gevoel van eigenwaarde. Een bezield leven wil zeggen dat je met hart en ziel leeft en liefhebt. Daarvoor heb je moed, compassie…

Lees verder »

Boekbespreking: Hier en nu – door Thich Nhat Hanh

Geluk en vrede zijn echt mogelijk. Door bewust ademhalen kom je volledig in het hier en nu en leef je elk moment ten volle. Ga liefdevol om met pijn, verdriet, woede of irritatie, zoals je een huilende baby zou omarmen. Deze negatieve emoties kun je met meditatie en wakker bewustzijn in het hier en nu…

Lees verder »

Boekbespreking: Gelukkig zijn – door Yves-Alexandre Thalmann

Er bestaan vele boeken over geluk. Nu graag aandacht voor het Feel good-werkschrift – Gelukkig zijn, een werkboek met, zoals de omslag belooft, “Inspirerende oefeningen om het geluk te vinden in jezelf”. Eerst een beetje theorie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geluk niet afhankelijk is van: materieel welzijn, al moet je wel kunnen voorzien in…

Lees verder »

Hier volgen artikelen die Waldemar Krijgsman heeft geschreven.

Reacties op deze artikelen ontvangen wij graag!

Liberman Module: Omgaan met werk

Wat geeft je een tevreden gevoel en houdt je van de straat? Juist: werk, goed voor u! Een van de Liberman Modules is gericht op omgaan met werk. De module is opgebouwd uit negen vaardigheidsdomeinen. Een beknopt overzicht. In het eerste komt aan de orde hoe werk je leven verandert. Het gaat over kosten en…

Lees verder »

De Kentering, van alle markten thuis

De Kentering in Nijmegen biedt ondersteuning en informatie aan mensen met een psychiatrische achtergrond. Ook is het een plek waar cursussen plaatsvinden en waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Medewerkster Mariëtte Van der Zwet vertelt enthousiast over het bureau. Wat doet de Kentering? De Kentering doet meerdere dingen. Het is een informatie- en steunpunt en belangenorganisatie…

Lees verder »

Diagnose autisme – en dan?

Als je hoort dat voor jou de diagnose autisme gesteld wordt, lijkt dit geen reden voor een groot feest. Je bent er misschien niet blij mee. Niemand wil graag afwijken of vreemd worden gevonden. Maar hoe erg is die diagnose eigenlijk? Je bent misschien anders, maar zeker niet minder. Zie jezelf als bijzonder, boeiend, uniek…

Lees verder »

Een nieuwe dag

Vandaag is een nieuwe dag, een nieuwe kans om goede dingen te doen en dingen goed te doen. Ik wil leven met als motto: aandacht voor de mensen, aandacht voor de dingen. Ik heb geen spijt over het verleden en geen vrees voor de toekomst. Ik leef vandaag. Ik heb deze dag maar een keer…

Lees verder »

Boekbespreking: Compassie voor beginners – door Thupten Jinpa

Dit boek is een heldere, toegankelijke en goedgeschreven inleiding in het begrip compassie door de vroegere monnik Thupten Jinpa, die bijna dertig jaar de vaste vertaler van de Dalai Lama was. Compassie is een concept dat veel meer inhoudt dan medelijden, de betekenis die de ‘dikke Van Dale’ ervan geeft. Het is veeleer mededogen, meeleven…

Lees verder »

Wat kun je zelf doen tegen een depressie (2)?

  Een depressie kan je tegen de vlakte slaan, maar gelukkig kun je zelf het een en ander doen om weer op te staan. Hier volgt deel 2 van de samenvatting van tips van het Fonds voor Psychische Gezondheid: – zorg dat je iedere dag minimaal één betekenisvol sociaal contact hebt – doe minimaal één…

Lees verder »

Wat kun je zelf doen tegen een depressie (1)?

Als je last hebt van depressiviteit, is dat vervelend, misschien veel meer dan dat, maar het is belangrijk om je te realiseren dat dit vaak van voorbijgaande aard is. Ook al zijn de klachten nu overweldigend, ze gaan meestal weer zoals ze gekomen zijn. Op de website van het Fonds Psychische Gezondheid (www.psychischegezondheid.nl) zijn nuttige…

Lees verder »

Positief denken

Als je last hebt van een psychiatrische ziekte of aandoening, is het makkelijk om ontevreden te zijn en te kijken naar hoe goed anderen het voor elkaar hebben en hoe minnetjes je daarbij afsteekt. Anderen hebben een huis, een auto, een goedbetaalde baan met maatschappelijk aanzien en ook nog eens een gelukkig gezinnetje. Wat is…

Lees verder »

Hoe gaat het?

Als je te kampen hebt met psychische klachten, zijn zaken die voor anderen normaal of vanzelfsprekend zijn dat soms niet voor jou. Het is goed om naar een positieve toekomst te streven en actief aan je eigen  geluk te werken. Je kunt dit doen door je eigen functioneren kritisch tegen het licht te houden. Verdeel…

Lees verder »

De kleine goede daad

Als je rondloopt met een vaag idee dat je iets goeds wilt doen, maar je weet niet wat, dan kun je deze wens op allerlei manieren vormgeven. Je kunt bijvoorbeeld: op bezoek gaan bij je opa boodschappen doen voor je zieke buurvrouw wandelen met iemand die in een bejaardenhuis woont en in een rolstoel zit…

Lees verder »

Verder na een psychose

Mensen die een psychose hebben beleefd, weten dat dit je leven helemaal op zijn kop zet. Het is niet gemakkelijk om daarna de draad weer op te pakken. Je bent misschien je werk kwijtgeraakt of je hebt tijdelijk moeten stoppen met je opleiding. Het is dan erg belangrijk om de nieuwe werkelijkheid, de nieuwe situatie…

Lees verder »

Positief denken, positief doen

Wanneer het tegenzit, bijvoorbeeld als je een psychische ziekte hebt, valt het niet mee om met een positieve instelling door het leven te blijven gaan. Toch is het heel belangrijk dat te doen. Je kunt de moed laten zakken en de handdoek in de ring gooien. Je kunt echter ook de knop omzetten en zeggen:…

Lees verder »

Uitglijden en weer opstaan – interview met Stefan Groothuis

“Ik ben kierewiet geweest” staat in chocoladeletters boven het interview met Stefan Groothuis. In tijdschrift Nusport vertelt de topschaatser eerlijk en openhartig over de zware depressie die hem in 2011 in zijn greep hield. Het is opvallend dat een bekende Nederlander als hij het maatschappelijke taboe op psychische problemen durft te doorbreken en moedig de…

Lees verder »

Mindfulness: een introductie

Mindfulness is anno 2015 uitgegroeid tot een ware hype. Er bestaan veel boeken over dit onderwerp en er worden veel cursussen over gegeven. Maar wat is mindfulness nu eigenlijk, en wat kun je eraan hebben en ermee doen? Milde open aandacht Mindfulness is een eeuwenoude oosterse filosofie met een westers sausje. Het gaat erom steeds…

Lees verder »

Zwem je fit!

In dit stukje wil ik een lans breken voor het zwemmen. Er is terecht veel aandacht voor het hardlopen, maar ook zwemmen is heel goed voor je. Dit komt door een aantal factoren. Om te beginnen is zwemmen heel verfrissend. Je bloedsomloop wordt gestimuleerd door het lekker koude water en het doet je lichaam goed…

Lees verder »
Scroll to Top