Doelgericht leven

Als je geen betaalde of onbetaalde baan hebt, moet je zelf elke dag opnieuw je tijd en je dag invullen en indelen. Dat valt niet altijd mee. Een baan geeft het voordeel dat je in een bepaald ritme gedwongen wordt. Er komen taken op je af en je hoeft niets steeds te bedenken: wat zal ik nu eens gaan doen? Het is prettiger om werktijd en vrije tijd te hebben dan om de hele dag maar wat aan te rommelen. Als je werkt merk je het verschil en kun je meer genieten van je vrije tijd. Zoek daarom de juiste balans tussen werk en privé. Het kan helpen om elke dag een aantal uren te klokken op de stopwatch van je mobiele telefoon, dat geeft regelmaat, ritme en structuur.

 Vrijwilligerswerk

Het is dus goed om vrijwilligerswerk te doen, als een betaalde baan om wat voor reden dan ook niet mogelijk is. Het geeft structuur en afwisseling in je leven en je zit niet doelloos achter de geraniums. Voor ideeën zie www.vwc-nijmegen.nl of bezoek de Vrijwilligerscentrale in Nijmegen, te vinden op Bijleveldsingel 145 of bel deze op 024-3812740.

Doelen

Zowel in je baan als in je privéleven is het aan te raden om je doelen te stellen. Het is bekend dat je meer bereikt als je je doelen stelt. Ook word je afgeleid van je ziekte en aanverwante problemen. Je zit niet te tobben maar je richt je energie op wat je wilt bereiken. Je kunt jezelf allerlei doelen stellen: de muur verven, een leuk schilderij ophangen, je kasten opruimen, trainen om gewicht kwijt te raken of om volgend jaar mee te doen met de Zevenheuvelenloop, collecteren voor een goed doel, een eenzaam familielid bezoeken, een leuk stukje schrijven …

 Mogelijkheden

Je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos! Op alle gebieden van het leven kun je jezelf doelen stellen. Je focust daarop, je haalt meer uit je tijd en je zult tevreden zijn als je je doelen weet te bereiken. Ook met een psychische handicap kun je een goed leven leiden. Het is de moeite van het proberen waard!

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven