Omgaan met ongewenste gedachten

Als je een psychische aandoening hebt, kan het gebeuren dat je wel eens ongebruikelijke of ongewenste gedachten hebt. Dit kunnen gedachten zijn waar je niet blij mee bent. Ze zijn negatief over jou of anderen, pessimistisch of zelfs angstaanjagend. Negatieve gedachten blijken vaak irreëel te zijn, je trekt dan ten onrechte een negatieve conclusie. Bijvoorbeeld: je groet je buurman en hij groet niet terug, waarna je denkt “niemand vindt me aardig”. De kunst is dan om zo’n negatieve, irreële gedachte te corrigeren en er een gedachte van te maken die realistischer is, bijvoorbeeld “mijn buurman heeft een slechte dag”.

Evenwicht

Meer in het algemeen is het zaak om rustig je geestelijke evenwicht te bewaren en je niet van je stuk te laten brengen. Een gedachte is maar een gedachte, hoe naar ook. Dat je een vervelende of storende gedachte hebt, wil ook niet zeggen dat je een slecht persoon bent. Het is alleen maar iets wat zich in je hoofd afspeelt. Til er niet te zwaar aan en sluit vrede met je gedachtenleven, hoe het zich ook aan je voordoet.

Regenbui

Gedachten zijn niet goed of slecht, ze zijn er gewoon, ze komen en gaan, net als een regenbui. Het is zaak een nare gedachte rustig voorbij te laten drijven als die opkomt. Je stemming is veel belangrijker, zorg dat die positief en evenwichtig blijft, onafhankelijk van je gedachten. Het kan ook helpen om je gedachten te sturen in een door jou gewenste richting. Je kunt bewust positieve, opbouwende gedachten ontwikkelen, waardoor je je beter gaat voelen. Merk bijvoorbeeld op wat voor lekker weer het vandaag is, of ga met je aandacht naar de pracht van de natuur. Tel je zegeningen, sta stil bij alles wat fijn en goed is in je leven. Als je je innerlijke ruimte vult met zulke mooie gedachten, vindt de vervelende gedachte als het ware een bordje met ‘bezet’ in je brein, zodat er simpelweg geen plaats meer is voor is. Je geest is dan al in beslag genomen door mooie, positieve ideeën.

Vriend

Wat ook telt: wees een goede vriend voor jezelf. Haal jezelf niet naar beneden, daar help je niemand mee. Sterker nog: wees aardig voor en positief over jezelf. Vanuit een sterk en positief zelfbeeld kun je de wereld en de mensen om je heen met zelfvertrouwen tegemoet treden. Geef jezelf eens een compliment! Het is heel knap dat je alle uitdagingen van het leven het hoofd biedt, ondanks je psychische problemen. Dus: denk jezelf sterk, dan kan je het leven aan!

Terug naar index

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar boven