Depressie: positief denken helpt

Depressiviteit is vandaag de dag helaas een wijdverbreide ziekte. Gelukkig is er wel iets aan te doen. Uit Zorgboek Depressie komen de volgende tips over positiever denken, die kunnen helpen bij het terugdringen van depressiviteit. Negatief denken haalt je naar beneden en maakt dat je stemming somber is. Echter, je kunt elke dag een nieuw begin maken en negatieve gedachten vervangen door positieve. Het zal misschien in het begin even wennen zijn, maar het is de moeite van het proberen waard.

Geluk
Wat is negatief denken eigenlijk? Het komt erop neer dat je op een of andere manier ontevreden bent over jezelf. Het glas is altijd halfleeg in plaats van halfvol en nu schijnt de zon, maar straks zal het vast en zeker gaan regenen dat het giet. Mensen die depressief zijn maken er een onbewuste gewoonte van om alleen de negatieve kanten ergens van te zien. Als ze zelf iets presteren is dat puur geluk en als anderen iets bereiken, bewijst dit dat ze veel intelligenter zijn. Ook verliezen depressieve mensen de nuance uit het oog: als een klein onderdeel van een project niet lukt, is meteen het hele project een hopeloze mislukking. Ook als de rest wel tot een goed eind is gebracht en je over het geheel wel tevreden zou mogen zijn.

Waarheid
Als je depressief bent, kun je ook zelfvertrouwen missen om na een eerste mislukte poging iets nog eens te proberen (bijvoorbeeld een tweede poging doen je rijbewijs te behalen). Een ander probleem kan zijn dat je denkt dat anderen negatief over je denken, zonder dat je checkt of dat wel zo is. Ook kunnen depressieve mensen hoge eisen aan zichzelf stellen en zich dan schuldig voelen als iets niet voor 100% geslaagd is. Sowieso voelen ze zich schuldig als iets niet lukt: het ligt altijd aan mij. Al dit soort negatieve gedachten maakt je somber en ongelukkig – en dat hoeft niet, want ze zijn subjectief en vertegenwoordigen niet een absolute waarheid. De meeste negatieve gedachten zijn gewoon niet waar en gelukkig is er wat tegen te doen! Je kunt namelijk het negatieve denken in drie stappen doorbreken.

Vriend
Ten eerste, bekijk om welke negatieve gedachten het in wezen gaat. Vaak heb je die onbewust. Hou bijvoorbeeld een dagboek bij of maak een lijst van gedachten die je somber maken. Voorbeelden van deze gedachten zijn: ik krijg die promotie toch niet. En: het lukt me nooit dat computerprogramma onder de knie te krijgen.

Ten tweede, bekijk deze gedachten eens goed. Zijn ze eigenlijk wel waar? Wat was de reden dat ik zo dacht? Heb ik de gedachte gecontroleerd: kan ik bijvoorbeeld dit programma echt niet leren? Was de gedachte eenzijdig of heeft de zaak ook andere aspecten? Helpt de gedachte me mijn doel te bereiken of houdt deze me alleen maar tegen? Zo’n negatieve gedachte kan maken dat je iets niet eens probeert, bijvoorbeeld je een nieuwe vaardigheid eigen maken. Als je op deze manier ernaar kijkt, merk je dat de gedachten eigenlijk niet overeenkomen met de werkelijkheid omdat er aan elke zaak ook positieve kanten te ontdekken zijn.

Ten derde, vervang de negatieve gedachten door andere, meer positieve gedachten. Een goede methode is om dagelijks op te schrijven wat er die dag allemaal goed is gegaan. Er is geen dag waarop echt alles fout gaat, dus kijk eens wat er zoal gelukt is en wees er blij mee. Dat is beter dan in het negatieve te blijven hangen. Vier je successen en wees een goede vriend voor jezelf.

Evenwicht
Als dit lukt, merk je dat je minder last hebt van negatieve gedachten en dat je nuchterder gaat denken: meer passend bij je eigen feitelijke werkelijkheid. De negatieve gedachten mogen er af en toe zijn, ze horen erbij, maar ze voeren minder de boventoon en er is sprake van evenwicht tussen negatieve, neutrale en positieve gedachten.

Probeer het nu zelf!

Bron: Zorgboek Depressie, door diverse auteurs, eindredactie C. Flens en S. Kollaard, uitgeverij Stichting September, Amsterdam 2010

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven