Wat kun je zelf doen tegen een depressie (1)?

Als je last hebt van depressiviteit, is dat vervelend, misschien veel meer dan dat, maar het is belangrijk om je te realiseren dat dit vaak van voorbijgaande aard is. Ook al zijn de klachten nu overweldigend, ze gaan meestal weer zoals ze gekomen zijn. Op de website van het Fonds Psychische Gezondheid (www.psychischegezondheid.nl) zijn nuttige tips te vinden over wat je zelf kunt doen tegen een depressie. Ook de website van de Depressie Alliantie (www.depressie.org) herbergt een schat aan informatie. Daarover meer een volgende keer. Wel alvast een waarschuwing die op die site staat. Het kan de depressie verergeren als je te veel piekert over oorzaken en gevolgen ervan (en die steeds weer ‘herkauwt’); pas daarom op met het lezen van veel informatie daarover in zelfhulpboeken, hoe goedbedoeld ze ook zijn. Dat kan een averechts effect hebben!

Met een enkele wijziging door mij geeft het Fonds voor Psychische Gezondheid op haar website onder andere de volgende tips:

beweeg elke dag minimaal een half uur (fietsen, wandelen, hardlopen, zwemmen), het liefst zo dat je je echt moet inspannen, maar bouw het rustig op om blessures te voorkomen

probeer uit te zoeken of je depressie een reactie is op een gebeurtenis of een probleem, en kijk of je daar een oplossing voor kunt vinden (maar pas op voor ‘herkauwen’)

ga na of er iemand in je omgeving is met wie je over je gevoelens en eventuele problemen kunt praten

bespreek elke paar maanden een keer met iemand die je vertrouwt of je leven op koers is of dat je iets wilt bijstellen

probeer te accepteren dat je een depressie hebt; zoek hulp als je dat wilt en probeer het geduld op te brengen dat nodig is voor herstel

zorg voor een regelmatig slaap-waakritme; ga op een normale tijd naar bed, maar sta ook op een normale tijd op

zoek afleiding in activiteiten die voor jou ontspannend zijn

probeer inzicht in de situatie te krijgen zodat je een eventuele volgende depressie kunt voorkomen

psychologische begeleiding kan handig zijn

doe ontspanningsoefeningen of yoga.

Zie verder www.psychischegezondheid.nl.

 

Terug naar index

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven