Positief denken

Als je last hebt van een psychiatrische ziekte of aandoening, is het makkelijk om ontevreden te zijn en te kijken naar hoe goed anderen het voor elkaar hebben en hoe minnetjes je daarbij afsteekt. Anderen hebben een huis, een auto, een goedbetaalde baan met maatschappelijk aanzien en ook nog eens een gelukkig gezinnetje. Wat is dat allemaal toch perfect. En jij ploetert maar wat. Het is makkelijk om dit soort gedachten te hebben, en ook wel begrijpelijk. Maar zijn ze wel waar? Belangrijker nog, heb je er iets aan om zo te denken? Brengt het je verder om je minder te voelen? Het antwoord laat zich raden. Je bent helemaal niet minder door je ziekte, hooguit een beetje anders. Maar zeker niet minder waardevol, alleen maar omdat je geen dikke Mercedes bezit maar een milieuvriendelijke fiets om je mee te verplaatsen. Alleen omdat je in een flatje woont en niet in een kast van een huis.

Gratis

Kijk eens naar je innerlijke rijkdom! Je kunt zoveel doen en van zoveel dingen genieten zonder miljonair te zijn. Een mooie zonsondergang is gratis. Een klaterende waterval? Gratis! En zo kan ik nog wel even doorgaan, over muziek, over kunst, over medemenselijkheid, over vriendschap, over liefde … Het is goed om even stil te staan bij onderzoeken die uitwijzen dat mensen die de loterij hebben gewonnen, enige tijd later niet gelukkiger blijken te zijn dan proefpersonen die niet de loterij hebben gewonnen. Genoeg geld om van te leven is genoeg.

Knokken

Als je positief probeert te denken, kun je bijvoorbeeld beseffen dat je ziekte, die dingen moeilijk maakt en zwaar, je ook heeft geleerd door te zetten, te knokken voor je geluk. Door je ziekte kun je je verplaatsen in anderen die ook een aandoening hebben, je kunt hen beter begrijpen en troosten door je eigen ervaring. Je kunt dus de mooie menselijke eigenschap empathie ontwikkelen. Je kunt proberen een positieve draai aan het geheel te geven. De ziekte kun je niet veranderen, maar je hebt wel invloed op hoe je ermee omgaat. Je hebt de keus tussen mokken of knokken. Mokken omdat jou dit is overkomen, of knokken om toch iets van je leven te maken. Hiermee doe ik niets af aan het leed dat een ziekte kan veroorzaken. Maak echter het beste van een moeilijke situatie. Ik wens alle lezers met een ziekte veel kracht en doorzettingsvermogen toe!

Terug naar index

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven