Hoe gaat het?

Als je te kampen hebt met psychische klachten, zijn zaken die voor anderen normaal of vanzelfsprekend zijn dat soms niet voor jou. Het is goed om naar een positieve toekomst te streven en actief aan je eigen  geluk te werken. Je kunt dit doen door je eigen functioneren kritisch tegen het licht te houden. Verdeel het totaal van je leven in deelgebieden. Je komt dan bijvoorbeeld tot de volgende indeling (in willekeurige volgorde):

– Sociale contacten (kennissen, vrienden, familie) en eventueel een relatie

– Kunst en cultuur

– Overige ontspanning, waaronder vakantie

– Sporten en overige lichaamsbeweging (goed tegen depressiviteit)

– Huishouden (belangrijk, de basis van waaruit je leeft)

– Klussen

– Financiën en overige administratie.

Kunst

Het is de kunst om op alle gebieden een voldoende te scoren, als ware het je schoolrapport. Je leven is niet in evenwicht als je op het ene gebied een 10 scoort en op het andere een 3, bijvoorbeeld als je volop geniet van kunst en cultuur maar je huis een verschrikkelijke bende is. Hierbij de aantekening dat alle gebieden belangrijk zijn. Als je niet tijdig rekeningen betaalt, komen er natuurlijk problemen. Maar als je nooit tijd inruimt voor kunst en cultuur (ongeacht je smaak of voorkeur), dan mis je juist ervaringen die het leven mooi maken. De kunst is dus te streven naar evenwicht in je leven. Je kunt bijvoorbeeld elke week of elke maand evalueren en bepalen hoe en wat je moet bijsturen. Je kunt dit bijvoorbeeld in een schrift bijhouden, zodat je er zeker aan denkt als je geneigd bent het te vergeten. Als je te weinig energie hebt voor je huishouden, kun je hulp vragen bij de gemeente via de WMO.

Karakter

Je zult merken dat sommige dingen ‘vanzelf’ goed gaan. Dit heeft met je persoonlijkheid en je karakter te maken. Sommige mensen zijn chaotisch en moeten steeds opnieuw orde scheppen in hun leven. Anderen hebben daar minder moeite mee maar moeten opletten dat ze wel genoeg genieten van het leven. Als je kritisch naar jezelf kijkt, weet je wel waar je steeds weer tegenaan loopt en wat je altijd gladjes afgaat. Geniet van wat goed gaat en stuur bij waar dat nodig is. Je beloning is een mooier en evenwichtiger bestaan.

Terug naar index

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven