ABC tegen piekeren

Als je last hebt van piekeren of depressiviteit is er gelukkig iets wat daartegen helpt. Je kunt de piekergedachten verjagen met een eenvoudig ABC: doe alles met aandacht, bewustzijn en concentratie. Dit is sowieso aan te raden, of je nu piekert of niet. Als je alles doet volgens dit ABC, leg je het beste wat je te bieden hebt in datgene wat je doet. Je doet alles met liefde en zult daardoor de beste resultaten boeken en de mooiste successen behalen. Het is dus ook een goed middel tegen piekeren, want doordat je vervuld bent door wat je doet is er in je bewustzijn simpelweg geen plaats voor piekergedachten. Je aandacht is immers al volledig in beslag genomen door datgene waar je mee bezig bent. Je kunt bij wijze van meditatie ook bijvoorbeeld denken: ik loop en ik weet dat ik loop*. Zo verbind je je bewustzijn actief met wat je doet.

Hier en nu
Dit principe is toepasbaar op vrijwel alle handelingen, of je nu aandachtig aan een verslag werkt, de afwas doet of je planten water geeft. Je kunt alle handelingen met 100% toewijding verrichten en zo blijf je helemaal in het hier en nu. Zodat er in je geest geen plaats over is voor spijt over het verleden of angst voor de toekomst. Sterker nog, in het hier en nu zijn is het beste wat je kunt doen, want een andere werkelijkheid is er niet. Alleen in het hier en nu kun je jezelf verwerkelijken en iets tot stand brengen, de toekomst is ongewis en het verleden ligt achter je. Dus als je iets wilt, doe het dan nu!

Waldemar
* Citaat van Thich Nhat Hanh.
Voor verdere verdieping lees zijn werk en ook het werk van Eckhart Tolle, een autoriteit het gebied van leven in het hier en nu.

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven