De Kentering, van alle markten thuis

De Kentering in Nijmegen biedt ondersteuning en informatie aan mensen met een psychiatrische achtergrond. Ook is het een plek waar cursussen plaatsvinden en waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten. Medewerkster Mariëtte Van der Zwet vertelt enthousiast over het bureau.

Wat doet de Kentering?

De Kentering doet meerdere dingen. Het is een informatie- en steunpunt en belangenorganisatie waar mensen werken die zelf ook ooit psychiatrische hulp hebben gekregen. Iedereen die vragen heeft over psychiatrie of over het leven met een psychiatrische achtergrond kan hier terecht. De wat moeilijkere vragen worden behandeld door de cliëntondersteuners. De vragen kunnen overal mee te maken hebben: met werken, met wonen, met dagbesteding, met geld of uitkering, persoonsgebonden budget (pgb) of indicatiestelling, over de ZZP’s (dat zijn de zorgzwaartepakketten), lotgenotencontact, alles. Soms weet iemand niet eens precies wat hij wil vragen, dan nog kan hij bij ons terecht. Dan is alleen een gesprek al genoeg. En als we een vraag niet kunnen beantwoorden, kijken we waar iemand dan wel naartoe moet en helpen daar dan weer bij. Eén cliëntondersteuner, Ineke Hoeven, is gespecialiseerd in vragen over belasting terugvragen en een andere, Elly de Louw, in vragen over het PGB (het persoonsgebonden budget).”

Welke doelgroep heeft De Kentering?

“De Kentering werkt vooral voor volwassenen die een psychiatrische ziekte of psychosociale problemen hebben. Maar ook hulpverleners bellen wel eens met vragen, over de belasting bijvoorbeeld of over alternatieve zorgverleners. En familieleden of vrienden kunnen ook terecht. Ouders van jonge kinderen komen vaak met vragen over het pgb bijvoorbeeld voor begeleiding bij een autistische stoornis.”

Wat kost de dienstverlening van De Kentering?

“Het is helemaal gratis, ook de koffie of de thee! Behalve voor het terugvragen van belasting; daar moeten we een prijs voor rekenen in verband met de samenwerking met een ander bureau.”

Sinds wanneer bestaat De Kentering?

“De Kentering bestaat elf jaar. Toen begon het als informatiewinkel. In 2003 zijn de cliëntondersteuners erbij gekomen. Maar vóór die tijd was er al het Basisberaad. Dat is een groep mensen die de algemene belangen behartigt van mensen met een psychiatrische achtergrond. Het Basisberaad ontstond in 1992. De mensen daarvan hebben er voor gezorgd dat de informatiewinkel werd opgericht. Tegenwoordig valt het Basisberaad onder De Kentering en zitten ze op hetzelfde adres.”

Wat zijn de openingstijden van De Kentering?

“Sinds we op de Limoslaan 10 zitten is de Kentering dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. In de ochtenduren is er minimaal één cliëntondersteuner aanwezig, behalve vrijdagochtend. Maar het is altijd handig even van te voren te bellen; een enkele keer komt het voor dat we afspraken buiten de deur hebben. En elke woensdag is er een cliëntondersteuner aanwezig in het Bastion van Pro Persona Nijmegen op de Nijmeegsebaan, tussen 10.00 en 12.00 uur! Dat is makkelijk voor degenen die niet naar de Limoslaan 10 willen of kunnen komen. We zijn overigens telefonisch heel vaak bereikbaar, ook buiten deze uren, op nummer 024-3249975. En anders staat het antwoordapparaat aan zodat mensen kunnen inspreken; dan worden ze altijd teruggebeld!

We hopen dat veel mensen ons bellen of naar ons toe komen of mailen, dat kan via ondersteuning@dekentering.info en de website is: www.dekentering.info.”

Tot zover het interview. Een persoonlijke noot tot slot: ik heb veel gehad aan de hulp van Ineke Hoeven van De Kentering bij het invullen van belastingformulieren. Ze weet als geen ander de weg in het oerwoud van boxen en aftrekposten. Ik kan haar deskundige advies en kordate aanpak bij iedereen aanbevelen!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar boven