Van Messiah tot Magnum: het belang van kunst

Voor mij zijn muziek en kunst in het algemeen belangrijk. Ik heb een brede smaak en luister graag naar zowel pop als klassieke muziek. Het mooie aan muziek is dat het je in een prettige stemming kan brengen. Zo heb ik twee jaar geleden op een vakantie in Picardië, Noord-Frankrijk, de cd Junior van Röyksopp grijsgedraaid, als cd’s grijs zouden worden. En nu herinnert deze cd me vaak weer aan die fijne vakantiestemming. Het is het principe dat ook in neurolinguïstisch programmeren (NLP)* voorkomt. In deze methodiek leer je onder andere een krachtige stemming te ‘ankeren’. Je kunt als je je prima voelt een favoriet liedje opzetten en dan bijvoorbeeld je vuist ballen. Zo leg je de vermogende stemming vast in je psyche. Dit is het ankeren. Later kun je dan ongeacht je stemming weer het liedje draaien en je vuist ballen. Dit is een methode om de krachtige, aangename stemming weer op te roepen. Het vereist wat oefening en de ene keer werkt het misschien beter dan de andere keer, maar probeer het maar eens! Andere popfavorieten van mij zijn overigens triphopformatie Hooverphonic en zangeres Mylène Farmer.

Vervoering

Op het gebied van klassieke muziek houd ik vooral van koorwerken. Een van de favorieten is de Messiah (1741) van Handel. Elk jaar opnieuw weet dirigent Pieter Jan Leusink zijn koor en orkest weer naar nieuwe hoogten op te stuwen bij de uitvoering van dit magistrale werk in Nederlandse kerken. Het gaat werkelijk nooit vervelen, het wordt alleen maar mooier. De muziek spreekt rechtstreeks tot het hart, is weleens gezegd, en dat klopt. Je hoeft deze niet met het intellect te analyseren, je luistert en je geniet van de zuiverheid en de schitterende melodieën brengen je in vervoering. Andere prachtige koorwerken zijn bijvoorbeeld Die Schöpfung (1798) van Haydn en J.S. Bachs minder bekende broertje van de Matthäus-Passion, de Johannes-Passion (1724).

Fotografie

Ook andere kunstvormen zijn uiteraard zeer interessant. In musea kun je genieten van de fraaie werken en de verstilde sfeer. Schilderijen en beeldhouwwerken kunnen natuurlijk ook prachtig zijn, maar het meest houd ik nog wel van de fotografie als museale kunstvorm. In het Haagse Museon kun je elk jaar genieten van de WNF Photo Award, een fotowedstrijd op het gebied van natuurfotografie. Tot en met 29 mei 2016 kunnen liefhebbers hun hart ophalen bij de World Wildlife Photographer of the Year in het Leidse Naturalis.

Composities

Als je ook van fotografie houdt, bezoek dan eens het Nederlands Fotomuseum in het gebouw Las Palmas in Rotterdam (www.nederlandsfotomuseum.nl), Foam in Amsterdam (www.foam.org) of het Fotomuseum Den Haag (www.fotomuseumdenhaag.nl). Deze musea kennen wisselende tentoonstellingen, vaak verschillende tegelijkertijd. Hierdoor is er bijna altijd wel wat interessants bij. Bij fotografie geniet ik er het meeste van als er sprake is van fraaie composities die een mooie vlakverdeling en of een sterk lijnenspel kennen. Een andere manier om het spannend of boeiend te maken, kan natuurlijk het kleurgebruik zijn.

Talent

Zeer de moeite waard is bijvoorbeeld het werk van Henri Cartier-Bresson, in 1947 mede-oprichter van fotografencollectief Magnum, samen met Robert Capa. Zijn composities zijn geweldig. Het maakt niet uit wat hij fotografeert, hij zou van een putdeksel op straat nog wat moois kunnen maken! Als je de genoemde musea bijhoudt, krijg je een goede indruk van heden en verleden van de fotografie. Heden doordat aanstormend talent ook een kans krijgt en verleden doordat er vaak interessante retrospectieven zijn met werk van fotografen van vroeger. Dichter bij huis verdient het werk van Henk Braam een eervolle vermelding. Deze fotograaf publiceert onder andere in De Nijmeegse Stadskrant en verbaast met de meest treffende composities. Kijk maar eens op www.henkbraam.com en je zult versteld staan! Dus of je nu wel of niet de deur uit wilt, je kunt altijd genieten van al het mooie dat de fotografie te bieden heeft. Veel plezier!

* Over NLP is meer te lezen in o.a. NLP-gids voor optimaal functioneren. Neurolinguïstisch programmeren voor beginners door J. O’Connor en J. Seymour (uitgeverij De Toorts 1997) en in Essenties van NLP: Sleutels tot persoonlijke verandering door L. Derks en J. Hollander (Servire 1996)

Terug naar index

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven