Boekje verschenen over antipsychotica zonder schadelijke bijwerkingen

Onlangs is een boekje verschenen met tips en adviezen voor mensen met psychosegevoeligheid. Het bijzondere is dat het volledig is geschreven op basis van ervaringen van mensen die zelf te kampen hebben met psychosegevoeligheid. Het is dus 100 procent gebaseerd op ervaringskennis.

Volgens Marlieke de Jonge, auteur van het boekje en stafmedewerker Empowerment bij Lentis, is psychosegevoeligheid iets anders dan het meemaken van een eenmalige psychose. Zij omschrijft psychosegevoeligheid als het leven met een brein dat informatie anders verwerkt dan de gemiddelde persoon. Prikkels en indrukken komen ongefilterd binnen en zijn moeilijk te ordenen. Dit biedt soms de nodige uitdagingen. Ze beschouwt psychosegevoeligheid in ieder geval niet als “stoornis” of “ziekte”, maar als variatie op de menselijke diversiteit.

In Marlieke’s optiek is het voor psychosegevoelige mensen de kunst om een evenwicht te bewaren tussen rust en ruimte om je hoofd te ordenen, en contact te houden met naasten en je persoonlijke leefomgeving. Hiervoor geeft ze in het boek een aantal uiteenlopende tips, zoals gezond eten en drinken, een regelmatig slaapritme, voldoende bewegen en een creatieve uitlaatklep zoeken.

Ben je nieuwsgierig naar het boekje? Het is op deze website gratis te lezen. Het boekje is een gezamenlijke uitgave van Lentis, het Universitair Centrum Psychiatrie en het Rob Giel Onderzoekscentrum.

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven