Eerste masteropleiding ervaringsdeskundigheid van start

Vanaf september 2023 biedt de Hogeschool Windesheim in Zwolle een master in deeltijd aan in ervaringsdeskundigheid. Het is de eerste opleiding ervaringsdeskundigheid in Nederland op masterniveau. De opleiding duurt twee jaar en is bedoeld voor mensen die al enige tijd als ervaringsdeskundige werkzaam zijn.

Programma

In het eerste jaar van de opleiding ga je focussen op het versterken van ervaringsdeskundigheid in de organisatie waar je werkzaam bent. Na onderzoek naar de positie van ervaringsdeskundigheid en de toetsing daarvan aan landelijke kaders, ga je beleid ontwikkelen om de positie van ervaringsdeskundigheid te versterken.

In het tweede jaar ga je een destigmatiseringsproject opzetten. Hierbij pas je “rehabilitatie-, netwerk- en/of participatiemethoden toe om een vraagstuk over maatschappelijke (on)rechtvaardigheid aan te pakken”, aldus de flyer van de Hogeschool Windesheim. Het sluitstuk van de master is het schrijven van een artikel waarin je de resultaten van je project beschrijft.  

Toelatingseisen

Als je je wilt aanmelden voor de masteropleiding, dien je al een passende baan als ervaringsdeskundige te hebben. Ook heb je minstens twee jaar werkervaring in een beroep in zorg en welzijn, onderwijs, management, economie en recht of bewegen en sport. Daarnaast moet je een bachelordiploma hebben van een mensgerichte opleiding.  Tot slot heb je al eerder een training of cursus op het gebied van ervaringsdeskundigheid gevolgd.

Heb je interesse in de masteropleiding maar voldoe je (nog) niet aan de toelatingseisen? Bij De Kentering kun je twee keer per jaar de Oriëntatiecursus Ervaringsdeskundigheid volgen. In deze cursus maak je kennis met de fundamenten van ervaringsdeskundigheid en krijg je een goede basis voor verdere opleiding. Kijk bij ‘activiteiten’ op deze site voor meer informatie. 

1
Reageer op dit artikel

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Petra de Haan

Dag, ben nieuwsgierig en geïnteresseerd in de oriëntatiecursus Ervaringsdeskundigheid. Graag hoor ik hier meer van jullie over. stel mij even voor: Petra de Haan heb gewerkt voor Bindkracht10 en zit nog in de CR van de RIBW Nijmegen en Rivierenland.
groet,
Petra de Haan

Scroll naar boven