Een inspirerende avond over herstelacademies

In het kader van de Week van de Psychiatrie organiseerde De Kentering voor ongeveer 25 aanwezigen een inspirerende avond over herstelacademies. Hiervoor was Darko Cvetic, ervaringsdeskundig coördinator van Herstelplein Korak in Apeldoorn, uitgenodigd. Darko is een authentieke spreker, die met veel humor en openhartigheid zijn levens- en herstelverhaal met ons deelde. En een inkijkje gaf in de totstandkoming van Korak.

Een inspirerende inspiratieavond over herstelacademies
De inspiratieavond met Darko Cvetic, ervaringsdeskundig coördinator van Herstelacademie Korak in Apeldoorn, was echt heel inspirerend. Darko is een authentieke spreker, die met veel humor en kwetsbaarheid zijn levens-/herstelverhaal met ons deelde. En een inkijkje gaf in de totstandkoming van Korak in Apeldoorn.

Goede uitgangspositie
Vier jaar geleden gingen Darko en Willeke van start. Ze hadden een zeer goede uitgangspositie. Alle betrokken (GGZ-)instanties zaten al op een lijn en gaven een mandaat af om een herstelacademie op te zetten. Ook was er een locatie beschikbaar en niet geheel onbelangrijk, geld.

Ruimte
Darko en Willeke kregen heel veel ruimte om het op hun eigen manier aan te pakken. Dat betekende in eerste instantie ruim een half jaar netwerken. Alleen maar afspraken maken met alle betrokken partijen en zo gezamenlijk tot een plan van aanpak komen.

Geluk en Hoop
De locatie, een kantoorgebouw op een industrieterrein, werd onder handen genomen. Muren eruit, kleuren erin. Alle ruimtes hebben namen als Geluk en Hoop. Waar ze eerst dachten dat de wat afgelegen locatie een nadeel zou zijn, werkte dit later in het voordeel. Korak is er voor mensen die zichzelf willen ontwikkelen, stappen (of stapjes) willen zetten in hun herstel. Het is nadrukkelijk geen open inloop. Je moet er moeite voor doen om naar Korak te komen. Je moet dus gemotiveerd zijn om er te komen. En juist die motivatie is belangrijk voor deelnemers.

Voor en door
Herstelacademie Korak is echt een voor en door-organisatie. Iedereen die er werkt (betaald of vrijwillig) is ervaringsdeskundig. Bij Korak kan je de bekende herstelcursussen volgen, zoals de WRAP, Herstellen doe je zelf en Wijzer Werken met Ervaring. Daarnaast is er een heel divers aanbod van cursussen zoals Biodanca, Lijfwerk, Mindfulness en Muziek. Creativiteit en zingeving staan ook hoog in het vaandel. Ook lopen er diverse lotgenotengroepen en wordt de locatie in de avonduren voor een vriendenprijsje beschikbaar gesteld.

Ontwikkeling
Het ‘opleiden’ van vrijwilligers is ook een belangrijke tak van sport van Korak. Sommigen komen als deelnemer binnen en willen graag met hun ervaring aan de slag. Bij Korak kan je je gaandeweg ontwikkelen tot vrijwilligers, kartrekker van een cursus of een lotgenotengroep en in sommige gevallen tot betaald ervaringsdeskundige.

Van onderaf
Korak staat expliciet open voor initiatieven ‘van onderaf’. Als je een goed idee hebt voor een activiteit die past binnen de Korak-gedachte, kan je met hulp van Darko en collega’s hiermee aan de slag. Zo is er iedere donderdagochtend een voor iedereen toegankelijke jamsessie. Speel je een instrument, of hou je van zingen, of wil je luisteren; voor iedereen is plek. De jamsessie wordt georganiseerd door iemand die voorheen deelnam aan activiteiten op Korak, en nu dus een begeleidende rol heeft. 

Herstelondersteunend linedancen
En zo startte een vrijwilliger van Korak een groep om mee te linedancen. Je vraagt je misschien af hoe herstelondersteunend deze activiteit is? Sowieso is het organiseren van deze activiteit voor de vrijwilliger heel herstelondersteunend. Zij kan zichzelf hiermee ontwikkelen en haar rol als begeleider onderzoeken. Daarnaast kan het deelnemen aan het linedancen ook heel helpend zijn voor deelnemers Denk aan het effect van psycho-motorisch bezig zijn. Hierin worden bewegen en sport gekoppeld aan het persoonlijk herstel. In het geval van linedancen; iets nieuws leren, iets kunnen, het plezier van dansen ervaren.

Korak waarden
Alle activiteiten of potentiële activiteiten worden langs de Korak-lat gelegd. Zodoende wordt gewaarborgd dat de activiteiten echt ‘voor en door’ zijn en binnen de filosofie van Korak passen. Dit betekent ook dat Darko soms ‘nee’ moet zeggen. Voor niet herstelondersteunende creatieve of zingevende activiteiten is prima plek in een buurtcentrum bijvoorbeeld.
Korak groeit op deze wijze heel organisch.

We blijven achter met een enorm enthousiasme om ook in Nijmegen met een herstelacademie aan de slag te gaan. Dit zal hopelijk de komende maanden / jaren vorm krijgen in samenwerking met alle GGZ-instellingen zoals RIBW NR, Pro Persona, Pluryn, Kentering, Ixta Noa, Zelfregiecentrum en IrisZorg. En met een hoop enthousiaste ervaringsdeskundigen …

Ilja Kramer

Ervaringsdeskundige De Kentering en RIBW NR

Reageer op dit artikel

Scroll naar boven